Ziarul Financiar: Mesaj clar de la Guvern: “Nu putem distruge industria doar de dragul energiei verzi. Investitorii in regenerabile sa inteleaga, nu vor castiga foarte mult, ci mult”

Cel mai fierbinte subiect al celei de-a doua zile a ZF Power Summit '13 a fost sprijinul pentru energia regenerabila, in contextul in care autoritatile discuta in prezent reducerea schemei de subventionare. Declaratiile ministrului delegat pentru energie Constantin Nita, in deschiderea conferintei, nu au fost de natura sa alunge grijile investitorilor, care "tremura" in asteptarea deciziei Guvernului cu privire la numarul de certificate verzi pe care le vor primi. Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a precizat ca sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila anul trecut prin certificatele verzi s-a ridicat la 500 de milioane de euro, suma suportata de consumatori. Intreprinderile energofage industriale ArcelorMittal Galati si Alro Slatina au platit 43 milioane de euro si, respectiv, 47 milioane de euro pentru aceasta schema de sprijin, a adaugat el. In schimb, aceste fonduri nu s-au intors in economie sub forma unor investitii care sa sustina sectorul energetic, noteaza Ziarul Financiar in editia de vineri.

Capital: Piata vehiculelor comerciale oglindeste derapajul economic

Anul trecut piata vehiculelor pentru transport si-a reluat declinul. Cresterea din ianuarie 2013 a dat putine sperante comerciantilor, insa masurile luate de Guvern pot schimba radical situatia, scrie Capital.ro. Cele peste 14.000 de vehicule destinate transportului de marfa comercializate anul trecut in Romania corespund unei scaderi cu 7,4% fata de volumul atins in 2011. Pe segmente, cel mai drastic recul a fost inregistrat in zona vehiculelor intre 6 si 18 tone, in timp ce singura crestere a fost inregistrata de comercialele intre 3,5 si 6 tone. Din nefericire, tendinta descendenta se pastreaza si in domeniul productiei si al exportului. Daca vanzarile au scazut din cauza reducerii cheltuielilor de catre companiile de transport sau chiar a iesirii de pe piata a unora dintre acestea, reculul productiei si al exporturilor a fost cauzat de cu totul alte motive.

Stirileprotv.ro: Parlamentari executati silit. Cum a ajuns un deputat sa aiba restanta de 7.500 lei la intretinere

De executarile silite nu scapa nimeni, parlamentari sau oameni de rand. In aceasta situatie, deloc placuta, a ajuns o doamna deputat care a fost data in judecata de asociatia de locatari din cauza restantelor la intretinere. Altor colegi, casierul de la Parlament le opreste o treime din indemnizatie dupa ce au uitat de ratele de la banca. Toti au explicat, stanjeniti, ca vor da banii inapoi. De cateva luni bune, doamna Gabriela Lola Anghel - aleasa in decembrie deputat in Parlamentul Romaniei - nu si-a mai platit intretinerea la unul din apartamentele sale din Ploiesti. Datoriile s-au tot strans si astazi au ajuns la 7.500 de lei. Vecinii se plang ca ar putea fi debransati de la caldura din cauza doamnei deputat, relateaza Stirileprotv.ro.

Wall-Street.ro: Noul sef al P&G: „Ma simt ca un copil intr-un magazin cu dulciuri”

Hans Dewaele a acceptat imediat propunerea de a conduce operatiunile gigantului american Procter&Gamble in Romania. S-a reintors in tara dupa 19 ani de la prima sa vizita si spune ca se simte aici ca un “copil intr-un magazin cu dulciuri”. Afla care sunt planurile noului sef P&G si ce crede despre consumatorii romani intr-un interviu acordat Wall-Street. Are 51 de ani, dintre care 25 i-a petrecut in cadrul Procter&Gamble sau a “familiei P&G”, dupa cum ii place sa spuna. Hans Dewaele este unul din “parintii” gigantului american in Romania, fiind cel care in urma cu 19 ani punea bazele departamentului local de marketing. A ramas timp de patru ani in Romania si a revenit abia in decembrie anul trecut. Prima impresie pe care a avut-o in momentul in care a iesit din aeroport a fost “Wow!”, a povestit acesta pentru Wall-Street.ro.

incont.ro: Tara oraselor-fantoma. Cea mai mare poveste de urbanizare din toate timpurile

China a primit nenumarate critici din pricina “oraselor fantoma” si a “constructiilor care nu duc nicaieri”. Un raport recent, citat de Business Insider, arata ca in Ordos, cel mai cunoscut oras-fantoma din China, nu s-a mai ridicat nicio noua cladire in ultima perioada. Stephen Roach, profesor la Universitatea Yale, sustine insa ca economia asiatica nu va avea de suferit de pe urma acestor orase goale. Cei mai multi analisti sunt de parere ca raspandirea oraselor-fantoma dovedeste faptul ca infrastructura investitiilor nu poate fi sustinuta si nu va duce la cresterea economica a statelor respective. Insa Stephen Roach, profesor la Yale si fost presedinte al Morgan Stanley in Asia, considera ca statul chinez nu va avea de suferit de pe urma acestor orase nelocuite de nimeni, care zac efectiv in pustietate. Mai mult, Roach crede ca cei care se indoiesc astazi de evolutia Chinei se insala amarnic, potrivit Incont.ro.

Ziarul Financiar: O banca din Germania reuseste sa functioneze cu un singur angajat

Peter Breiter, in varsta de 41 de ani, este un bancher neobisnuit. El este singurul angajat al bancii cooperatiste Raiffeisen Gammesfeld din Germania, una dintre cele mai mici zece institutii de credit din tara. Banca, situata in satul Gammesfeld, este singura din tara care functioneaza un singur angajat, scrie Reuters, preluat de Ziarul Financiar. Bonusurile, instrumentele financiare complicate si tranzactiile de multe milioane de euro nu sunt pentru Breiter. Dupa ce in 2008 a plecat dintr-o banca mare unde i se repeta zilnic sa ”vanda, vanda, vanda”, el s-a intors in satul natal si s-a angajat la banca cooperatista Raiffeisen Gammesfeld. Breiter a spus ca aceasta a fost cea mai inspirata decizie a lui. Acum se considera un bancher fericit. Daca la inceput a fost nevoit sa opereze toate tranzactile de mana, folosindu-se doar de pix si hartie, acum el are un calculator. Intr-o zi obisnuita Breitner furnizeaza bani cash pentru nevoile de zi cu zi ale celor 500 de locuitori din satul Gammesfeld si acorda mici imprumuturi antreprenorilor locali, arata Ziarul Financiar.

Stirileprotv.ro: Ministrul Transporturilor vrea ca Tarom sa renunte la aeronava prezidentiala, din cauza pierderilor

Air Force 1 al Romaniei, adica avionul folosit de presedintele Basescu in deplasarile sale, va fi vandut sau poate fi inchiriat. Anuntul a fost facut de compania Tarom, proprietara aeronavei Airbus A310. Intretinerea ajunge la 7 milioane de dolari pe an, iar statul nu mai are bani. Administratia Prezidentiala nu a comentat informatia. Ministrul Transporturilor vorbeste despre factura cu cheltuielile pentru intretinerea aeronavei pe anul trecut, trimisa de Tarom: "Am fost surprins sa aflu ca aceste costuri sunt suportate de la bugetul de stat. Ustura la buzunare, dar va ustura pe dumneavoastra pe toti, ca de acolo platiti, nu de la mine. Platim 7 milioane de euro doar costuri de mentenanta", a spus oficialul, potrivit Stirileprotv.ro.

Incont.ro: Presedintele Consiliului European: Iesirea Marii Britanii din UE va avea un "pret" pentru Londra

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a avertizat Marea Britanie vizavi de o eventuala iesire din Uniunea Europeana, afirmand ca o astfel de plecare va avea "un pret" pentru Londra, relateaza AFP. "Plecarea este o decizie voluntara, libera si este perfect legitima, dar ea are un pret", a declarat Van Rompuy la Londra, in cursul unei conferinte europene despre mijloacele de relansare a zonei euro si despre locul Marii Britanii in Europa, citat de AFP si preluat de Incont.ro. Premierul britanic David Cameron a promis in ianuarie, sub presiunea euroscepticilor, sa organizeze pana la sfarsitul lui 2007 un referendum privind mentinerea Marii Britanii intr-o Uniune Europeana reformata. Cameron vrea sa repatrieze prerogativele Bruxelles-ului catre Londra, in special in domeniul "afacerilor sociale si infractionale.

Mediafax.ro: In ce conditii vor putea primi bancile date despre clienti de la Fisc

Bancile vor putea primi date de la Fisc privind situatiile financiare declarate de potentialii clienti numai daca va fi modificat Codul de Procedura Fiscala in legatura cu definirea secretului fiscal, iar accesul va fi limitat, fara ca bancile sa poata urmari in timp evolutia debitorului. Bancile au propus inca din urma cu cativa ani sa poata verifica direct la ANAF datele privind situatia financiara a clientilor persoane fizice si juridice, atat pentru a se asigura ca informatiile livrate de aplicanti nu sunt false, dar si pentru degreva clientii de birocratia implicata. Discutiile dintre ARB si ANAF au fost intensificate in 2012, dar spre finalul anului au fost suspendate, inainte de campania electorala. Necesitatea unui acord a devenit cu atat mai presanta cu cat Parchetul a inceput anul trecut ample anchete privind mari fraude in mai multe banci, implicand declaratii false privind bilanturile contabile sau chiar acte de identitate flase, anunta Mediafax.ro.

Financial Times: Plafonarea bonusurilor pentru bancheri, un nou motiv de disputa intre Marea Britanie si Uniunea Europeana
 
Victoria Parlamentului European, referitoare la plafonarea bonusurilor pentru bancheri, arata pozitia Marii Britanii vis-à-vis de Uniunea Europeana. Printr-o hotarare luata saptamana aceasta, bancile din Uniune sunt obligate sa limiteze bonusurile acordate bancherilor la nivelul unui salariu. Cu toate acestea, cancelarul Marii Britanii, George Osborne, incearca sa se sustraga masurii, cautand metode prin care sa ocoleasca decizia. Pe langa situatia recenta, in care tot mai multi britanici si-au declarat deschis optiunea de a nu mai face parte din Uniunea Europeana, atitudinea cancelarului englez vine sa sublinieze faptul ca tara sa nu este dispusa sa urmeze regulile Uniunii. Desi relatia dintre cele doua parti a fost pana acum una buna, lucrurile au luat o noua turnura odata cu aparita crizei financiare, cand Marea Britanie a refuzat sa se alature celorlalte 26 de tari in inasprirea politicilor economice si financiare, relateaza Financial Times.

Bloomberg: Armstrong, dat din nou in judecata pentru publicitate mincinoasa
 
Ciclistul american Lance Armstrong si compania FRS, un producator de suplimente nutritionale, pentru care sportivul a fost purtator de cuvant, sunt acuzati de publicitate mincinoasa, transmite Bloomberg. In reclamele in care apare ciclistul, suplimentele energetice si cele naturiste sunt promovate ca fiind “armele secrete” ale ciclistului. In urma unei plangeri in care consumatorii sustin ca nu ar fi cumparat produsele daca ar fi stiut ca Armstrong se dopa, sportivul s-a ales cu un proces deschis la Tribunalul din Los Angeles. Americanul detinea recordul pentru castigarea a sapte titluri mondiale de turul Frantei, intre 1999 si 2005, insa medaliile i-au fost retrase in urma descoperirii ca acesta folosea substante interzise, care sa ii asigure victoriile. Armstrong a recunoscut in ianuarie, in emisiunea lui Oprah Winfrey, ca a apelat la astfel de metode de mai multe ori de-a lungul carierei.

CNN: Groupon si-a concediat CEO-ul. Mason: “Sunt impacat cu acest esec”
 
Andrew Mason, CEO-ul companiei americane Groupon, care opereaza cel mai mare site de reduceri din lume, a fost inalturat de la conducerea companiei, scrie CNN. Informatia vine dupa ce mai multe zile la rand s-a zvonit ca membrii consiliului director cautau o cale de a-l concedia, din cauza rezultatelor financiare foarte slabe inregistrate in trimestrul IV al anului trecut. Hotararea nu a fost insa una de comun acord. “M-am hotarat sa petrec mai mult timp alaturi de familie. Glumesc, am fost concediat. Daca va intrebati de ce, inseamna ca nu ati fost atenti la ce s-a intamplat pana acum”, a scris Mason pe site-ul Jottit.com. Intreaga postare este redactata intr-o nota umoristica. Fostul sef al Groupon noteaza ca este impacat cu faptul ca “a esuat in aceasta parte a calatoriei sale”. Mason a adaugat ca singurul regret pe care il are este acela ca nu si-a ascultat intuitia si a luat decizii motivate de cifre, noteaza CNN.

Opel incepe oficial restructurarile. Prima fabrica se inchide in 2006
 
Compania IG Metall, una dintre cele mai importante din industria metalurgica din Germania, a acceptat planurile de restructurare propuse de producatorul auto Opel. In urma deciziei, fabrica de autoturisme din Bochum se va inchide pana la sfarsitul lui 2006, informeaza BBC. In schimb, filiala europeana a General Motors, compania mama a Opel, a acceptat sa le asigure celor 20.000 de muncitori locuri de munca timp de patru ani, in schimbul inghetarii salariilor. “Este o schimbare majora”, declara Wolfgang Schaefer-Klug, unul dintre directorii Opel. Detaliile intelegerii nu au fost deocamdata facute publice.