Potrivit unui acord valabil pana in 2017, RWE ar urma sa livreze Ucrainei pana la 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an. 

Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, a declarat anterior ca aprovizionarea cu gaze a Ucrainei din UE va fi asigurata de Franta si Germania. 

Autoritatile de la Kiev au convenit sa plateasca pentru gazele provenite din Europa 386 de dolari pentru o mie de metri cubi. 

Ucraina a mai folosit infrastructura poloneza pentru aprovizionarea cu gaze in noiembrie 2012, dar a renuntat dupa ce autoritatile de la Moscova i-au oferit un discount de 30%. 

Statul ucrainean a beneficiat de un pret special pentru gazele rusesti pana la 1 aprilie, cand grupul Gazprom a anuntat ca elimina discounturile, fapt care a condus la majorarea costului acestora cu 80%. 

Premierul Arseni Iateniuk a declarat la inceputul acestei luni ca Ucraina poarta discutii in regim de urgenta cu statele vecine membre UE, pentru a importa gaze naturale din vest in urma cresterii pretului perceput de Rusia, principalele surse de aprovizionare vizate fiind Slovacia, Ungaria si Polonia. 

Polonia poate livra 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an catre Ucraina, iar Ungaria poate exporta 3,5 miliarde metri cubi. Romania ar dispune de o capacitate de 1,8 miliarde metri cubi catre Ucraina, insa nu s-a ajuns la un acord ferm in acest sens, potrivit Reuters. 

Importurile din Rusia acopera aproximativ jumatate din necesarul de gaze naturale al Ucrainei. Cele doua tari sunt in conflict dupa ce fostul presedinte pro-rus Viktor Ianukovici a fost destituit, in februarie, printr-o revolta violenta a protestatarilor care doresc apropierea de Uniunea Europeana.  Rusia a reactionat prin ocuparea si anexarea Peninsulei Crimeea, regiune cu o populatie majoritar rusa, care gazduieste, in Portul Sevastopol, cartierul general al flotei ruse din Marea Neagra. Tensiunile au generat cea mai grava criza de la Razboiul Rece intre Rusia si Vest. 

Iateniuk sustine ca functionarea in regim invers, de la vest spre est, a conductelor de tranzit catre statele UE este posibila din punct de vedere tehnic.  Rusia a majorat la 485 de dolari mia de metri cubi pretul gazului pentru Ucraina, nivel apropiat de tarifele percepute de Gazprom altor state din Europa Centrala. Discountul practicat pana in luna martie de Rusia a facut parte dintr-un pachet de sprijin economic promis fostului presedinte Ianukovici pentru a mentine Ucraina in sfera de influenta a Moscovei. 

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a trimis saptamana trecuta liderilor din 18 tari, inclusiv celor din Romania si Republica Moldova, o scrisoare privind riscurile economice asociate crizei ucrainene.  "Economia Ucrainei se indreapta spre incapacitate de plati, spre oprirea productiei si somaj masiv", a avertizat presedintele Rusiei, cerand consultari urgente pentru stabilizarea economiei ucrainene. 

Uniunea Europeana a aprobat luni un ajutor financiar de 1 miliard de euro destinat Ucrainei, reducand taxele vamale pentru aceasta tara, confruntata cu numeroase dificultati economice.  Totodata, secretarul american al Trezoreriei Jacob Lew a semnat luni o garantie, din partea Statelor Unite, pentru un credit in valoare de un miliard de dolari destinat Ucrainei, la Washington, unde l-a primit pe ministrul ucrainean al Finantelor Oleksandr Slapak.