Comisia Europeana: Romania nu trebuie sa se teama ca va fi exclusa din proiectele UE, intr-o Europa cu mai multe viteze
Comisia Europeana
Comisia Europeana considera ca Romania, la fel ca si alte tari membre UE, nu trebuie sa se teama de perspectiva unei Uniuni cu mai multe viteze, pentru ca acest lucru nu va insemna excludere de la proiectele comune, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Executivului european, Margaritis Schinas.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a afirmat ca ideile lansate de catre presedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, privind viitorul UE au fost gresit intelese in state membre precum Romania.
"Contrar criticilor din anumite tari, inclusiv Romania, nu ne aflam pe un drum cu o singura directie, catre Europa cu mai multe viteze. Vreau sa fiu foarte clar: nu exista o singura optiune pentru viitor. Este o gama larga de optiuni, sunt multe modele diferite pe care vrem sa le discutam deschis", a afirmat Schinas, citat de News.ro.
El a criticat afirmatii precum cele ca o Europa cu mai multe viteze ar insemna o noua Cortina de Fier sau o "reinventare a zidurilor" in UE. "Unul dintre lucrurile frumoase la o Europa unita este exact faptul ca am renuntat la clivaje, la ziduri. (...) Carta Alba (a lui Juncker - n.r.) nu este despre diviziune, ci despre o dezbatere comuna”, a spus el.
Purtatorul de cuvant al Comisiei a afirmat ca romanii nu au de ce sa se teama si nu trebuie sa priveasca ideea Europei cu mai multe viteze ca fiind singura solutie sau nici macar una negativa pentru tara noastra. "Poporul roman si autoritatile din Romania sa nu se teama ca acesta este un drum care duce spre excluziune, ci spre o ajustare a cursului", a afirmat el.
O pozitie asemanatoare a avut si sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, care a precizat ca Romania nu va ramane in urma altor state din punct de vedere al vitezei de integrare in Uniunea Europeana, in cazul unui scenariu in care unele state vor avea o libertate de decizie mai mare in ceea ce priveste viteza de integrare.
Unul dintre scenariile privind viitorul UE dupa pasul decisiv facut de Marea Britanie, de iesire din uniune, vizeaza o Europa ”cu mai multe viteze”. Acest scenariu va lasa libertate statelor de a avea o viteza de integrare mai mare sau mai mica, iar asta a elimentat temerile potrivit carora Romania, unul dintre cele mai sarace tari, ar putea ramane in urma celorlalte. Aceasta temere nu este jusitificata, in contextul in care Romania ia parte la proiecte cu o viteza mare de integrare, a declarat Cristea.
”In acest scenariu, cine va dori sa faca mai mult in ceea ce priveste integrare, va face mai mult. Cine vrea sa faca mai putin, va face mai putin. Insa, nu ne propunem sa impartim UE in state care vor inainta mai rapid, si altele care sa inainteze mai lent. Se proiecteaza o temere, nu asta am vrut”, a afirmat Cristea.
Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania a subliniat ca, la nivelul comisiei, se doreste ca Marea Britanie sa fie primul si ultimul stat care iese din UE. Brexit-ul a provocat discutii aprinse la nivelul liderilor europeni legate de modul in care ar trebui sa fie schimbat modul in care coopereaza intre ele statele europene. Insa, in toate scenariile avansate pana acum, economia este un domeniu esential pentru a pastra UE competitiva la nivel international.
Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a declarat recent ca Europa ”cu mai multe viteze” pe care o vor unii dintre liderii europeni dupa Brexit, spre marea nemultumire a tarilor est-europene, nu vizeaza sa creeze ”o noua Cortina de Fier”.
Liderii unor state din Europa Centrala si de Est se tem ca o Europa cu mai multe viteze va insemna o marginalizare a acestor tari in ceea ce priveste procesul decizional la nivelul UE.
Pe acelasi subiect: