“Nu suntem de acord cu diviziunile din Uniunea Europeana si nu vom fi de acord niciodata cu nicio diviziune, pentru ca aceasta este cea mai simpla cale de a slabi Europa”, a spus premierul polonez Beata Szydlo intr-o conferinta de presa, dupa discutii cu premierii Slovaciei, Cehiei si Ungariei, potrivit News.ro.

Este important pentru noi ca reformele UE sa se bazeze pe egalitate in interesele tuturor tarilor membre”, a adaugat ea.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca Uniunea Europeana ar trebui sa permita unor tari membre sa-si avanseze integrarea in anumite domenii, fara ca celalalte tari europene sa fie obligate sa adopte acelasi model de integrare in UE.

Miercuri, el a prezentat o “Carte Alba” prin care a prezentat cinci scenarii pentru viitorul UE dupa Brexit, printre care si Europa cu mai multe viteze.

Un oficial din Comisia Europeana a declarat marti pentru News.ro ca, pana in vara, Executivul UE va prezenta o serie de materiale de reflectie si analize privind fiecare dintre aceste scenarii. Apoi, la discursul sau anual din toamna, presedintele C.E Jean-Claude Juncker. ar urma sa isi exprime preferinta si argumentele sale. Iar, daca totul va decurge conform estimarilor actuale, la Consiliul European din iarna, liderii UE ar putea lua o decizie privind calea pe care o va urma blocul comunitar.

Europarlamentarul S&D Victor Bostinaru a cerut marti, intr-o intalnire cu jurnalistii la Bruxelles, presedintelui roman sa lanseze un dialog cu europarlamentarii si cu Parlamentul national pentru definirea unei pozitii comune a Romaniei in privinta propunerii proiectului Europei cu doua viteze.

Parlamentul Romaniei ar trebui sa demareze o dezbatere privind ideea unei Europe cu mai multe viteze, pentru a stabili pozitia tarii in aceasta privinta, a declarat marti, si europarlamentarul ALDE Renate Weber. La randul sau, colegul sau de grup parlamentar european, Mircea Diaconu, a anuntat ca ALDE va face, in viitor, interpelari nationale pe astfel de teme, pentru lansarea unor discutii.

Europarlamentarul Cristian Preda a catalogat drept ”ridicola” atitudinea eurodeputatilor PSD si ALDE care acum lupta cu ”Europa cu doua viteze”, dar care, atunci cand s-a discutat in Parlamentul European raportul care trata aceasta chestiune au tacut, nu au depus nici un amendament si nici nu le-au sustinut pe cele depuse de el si care vizau eliminarea paragrafelor care se refereau la discriminarea statelor din afara zonei Euro.