Premierul britanic Theresa May a anuntat ca va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona - clauza de notificare a divortului - pana la sfarsitul acestei luni.

Tusk a declarat miercuri ca institutia europeana care-i reuneste pe liderii nationali ai statelor membre, Consiliul European, isi va publica planul de negociere la scurt timp dupa aceea.

”Atunci cand ne va notifica Regatul Unit, noi intentionam sa raspundem cu proiectul liniilor directoare de negociere pe care sa le examineze Cei 27. Cred ca nu avem nevoie, ca sa facem asta, de mai mult de 48 de ore”, a anuntat el intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

”Liderii se vor intalni, apoi, probabil in aprilie, ca sa finalizeze aceste” linii directoare.

Articolul 50 prevede o perioada de doi in care Marea Britanie sa iasa din Uniune, in care Londra si Bruxellesul urmeaza sa negocieze termenii plecarii si, spera ele, o viitoare relatie comerciala.

Tusk a declarat ca el inca mai spera ca este posibil ca May sa declanseze prevederile Articolului 50 mai devreme decat sfarsitul lui martie, in pofida procedurii in curs in Parlamentul britanic, ”dar nu este decizia noastra”, a adaugat el.

”Noi suntem bine pregatiti, iar raspunsul nostru dupa notificarea oficiala va fi rapid si responsabil”, a declarat el.

Insa negocierile urmeaza sa inceapa in mod oficial abia dupa cel putin doua luni de la notificare, in contextul in care Comisia Europeana (CE), este necesar sa stabileasca, la randul ei, detaliile planului de negociere, pe baza liniilor directoare formulate de liderii europeni.

Marea Britanie a a votat sa devina prima tara care paraseste UE, in referendumul din iunie 2016, iar partenerii sai din Uniune au indemnat-o sa-si grabeasca plecarea pentru a pune capat unor incertitudini generate de Brexit.