Intr-o ”Carte alba”, el a propus cinci scenarii, care merg de la o Europa care se multumeste sa fie o piata unica si pana la o Uniune Europeana si mai integrata decat in prezent, trecand printr-o Europa ”cu mai multe viteze”.

Seful CE nu-si exprima oficial vreo preferinta in acest document de aproximativ 30 de pagini, insa indeamna statele membre UE sa se inspire din el in vederea pregatirii summitului de pe 25 martie de la Roma, cu ocazia marcarii a 60 de ani de la semnarea Tratatului fondator al Uniunii.

”Roma trebuie sa marcheze inceputul unui nou capitol”, apreciaza Juncker in aceasta ”Carte alba”. ”O Europa unita, in 27, trebuie sa-si ia destinul in maini si sa elaboreze o viziune pentru propriul viitor”, adauga el.

”Contributia” sa enumera cinci piste diferite. Una sugereaza ca Europa sa se ”recentreze” asupra pietei unice, tinand astfel cont de faptul ca Cei 27 ”nu sunt capabili sa gaseasca un teren de intelegere intr-un numar tot mai mare de domenii”.

MAI MULTE VITEZE

Alta pista propune, din contra, ”sa facem mai mult impreuna”, prin extinderea competentelor impartasite de Cei 27 si accelerand luarile de decizii UE.

Intre cele doua, el traseaza cai intermediare, ca cea a unei Europe cu mai multe viteze, ”in care cei care vor mai mult fac mai mult” impreuna, in domenii ca apararea, de exemplu, fara sa fie blocate de cele mai reticente.

Comisia a optat sa nu detalieze, in acest stadiu, fiecare scenariu in parte, dorind ca intr-o prima faza sa provoace dezbaterea, pe care vrea sa o vada avansand inca din acest an, pentru a se finaliza la alegerile europene din iunie 2019.

”Pana in noiembrie sau decembrie anul acesta nu se va putea decide mare lucru, din cauza alegerilor din Franta si Germania”, a comentat pentru AFP Janis Emmanouilidis de la Centrul de politica europeana, un think tank cu sediul la Bruxelles.

Dupa aceea, ”va depinde de capacitatea Parisului si Berlinului de a gasi o cale de consens, care sa nu fie doar cel mai mic numitor comun”, cu privire la viitorul UE, apreciaza el.

SUMMIT POST-BREXIT

In ultimele zile, Juncker a pledat in mod public in favoarea unei Europe care sa-si asume sa avanseze ”cu mai multe viteze”, pentru a depasi opozitiile care blocheaza prea adesea anumite proiecte.

”Ungurii si polonezii vor exact acelasi lucru ca germanii si francezii? Am mari indoieli”, a subliniat el la inceputul lui februarie, intr-un interviu pentru un post de radio german, aratand astfel cu degetul prapastia tot mai mare care desparte anumite tari din Est si din Vest.

Cancelarul german Angela Merkel a pledat, si ea, pentru ca anumite tari europene sa mearga inainte, in grupuri mici, in anumite domenii, la fel ca si presedintele francez François Hollande.

Cei doi lideri au prevazut sa se intalneasca pe 6 martie, la Versailles, pentru a discuta despre viziunea lor cu privire la viitorul UE cu sefii guvernelor spaniol Mariano Rajoy si italian Paolo Gentiloni.

In urma unui summit european prevazut in perioada 9-10 martie la Bruxelles, apoi in urma celui de la Roma, pe 25 martie, liderii statelor membre UE au in vederea alta intalnire, pe 6 aprilie, insa in 27 de aceasta data, au declarat surse europene pentru AFP.

Este vorba - in cazul in care Londra declanseaza, asa cum a prevazut, in martie, procedura de divort cu UE - despre a defini ”liniile directoare” ale negocierii dure a conditiilor in care se va opera iesirea Regatului Unit, care urmeaza sa dureze doi ani.

Comisar european: Dizolvarea UE este una din variantele analizate

Comisarul european pentru Afaceri Economice, francezul Pierre Moscovici, a subliniat ca cetatenii europeni ar trebui sa lanseze o dezbatere pentru a decide ce viitor vor sa aiba blocul comunitar si ca una dintre variante este chiar dizolvarea acestuia, relateaza Latin American Herald Tribune. Surse din Comisia Europeana au declarat pentru News.ro ca, la Consiliul European din iarna, liderii statelor membre ar putea lua o decizie privind calea pe care o vor urma.

„Fie putem continua mai mult sau mai putin cum suntem acum, cate un pas mic dupa alt pas mic, ne putem intoare la autoritati nationale mai puternice, ne putem limita la piata unica – sau, de ce nu, chiar sa dizolvam Europa?”, a declarat el, subliniind ca va lupta impotriva ultimei variante, dar ca aceasta trebuie oricum analizata.

Potrivit lui Moscovici, ascensiunea populismului din ultima perioada a facut multi cetateni sa isi puna intrebari in legatura cu Europa, ceea ce influenteaza si luptele interne din blocul comunitar.

Cred ca acum depinde de cetateni sa dezbatem, acum depinde de fiecare in parte sa lupte pentru punctele sale de vedere si sa ii convinga pe ceilalti”, a afirmat el.

Comisarul a pledat pentru optiunea unei integrari europene si mai profunde, al carei rezultat ar fi o mai buna protectie pentru cetatenii UE, o mai mare democratie si energie economica, mai ales in Zona Euro.

Un oficial din Comisia Europeana a declarat pentru News.ro ca, pana in vara, Executivul UE va prezenta o serie de materiale de reflectie si analize privind fiecare dintre aceste scenarii. Apoi, la discursul sau anual din toamna,presedintele C.E Jean-Claude Juncker ar urma sa isi exprime preferinta si argumentele sale. Iar, daca totul va decurge conform estimarilor actuale, la Consiliul European din iarna, liderii UE ar putea lua o decizie privind calea pe care o va urma blocul comunitar.