Comisia Europeană investighează numărul în creştere de reţineri şi expulzări în rândul cetăţenilor UE din Marea Britanie
Brexit
Comisia Europeană verifică numărul în creştere al reţinerilor şi al expulzărilor în rândul cetăţenilor UE din Marea Britanie şi a atras atenţia că va “acţiona în consecinţă” împotriva guvernului Theresei May, dacă se dovedeşte că se încalcă drepturile cetăţenilor europeni, scrie cotidianul britanic The Guardian.
Numărul reţinerilor şi al expulzărilor în rândul cetăţenilor europeni din Marea Britanie a crescut semnificativ după votul pentru Brexit, Ministerul britanic de Interne fiind suspectat că ţinteşte deliberat europenii, în contextul în care Theresa May a promis “un mediu ostil” pentru cei despre care consideră că nu ar trebui să se afle în Regatul Unit.
Potrivit unui mail, citat de publicaţia britanică, datat în 5 septembrie, echipa de negociere a UE pentru Brexit a făcut o plângere la Directoraul General pentru Justiţie al Comisiei Eurpene, a cărui misiune este aceea de a asigura “libertatea, securitatea şi justiţia” în UE, în legătură cu reţinerea mai multor cetăţeni europeni în Marea Britanie.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de The Guardian, a confirmat că plângerea “a fost analizată” şi se va acţiona împotriva Marii Britanii, dacă Londra nu respectă legislaţia UE.
În timpul discursului ţinut la Florenţa pe 22 septembrie, Theresa May a subliniat că drepturile cetăţenilor UE din Marea Britanie vor fi foarte clar stipulate în tratatul de ieşire din blocul comunitar.
“Dacă alte ţări europene s-ar fi purtat în acest fel cu expaţii britanici, ar fi existat o furie justificată. Sentimentele clade transmise de Theresa May prin discursul de la Florenţa sunt în contradicţie cu acţiunile oficialilor Ministerului de Interne, care se pare că nu mai ţin cont de dreptul cetăţenilor UE la liberă circulaţie. Guvernul încalcă drepturile europenilor de a locui şi de munci în Marea Britanie”, a spus Celia Clarke, director al fundaţiei de caritate Bail for Immigration Detainees (BiD).
În acelaşi timp, a crescut semnificativ şi numărul de cetăţeni europeni care au fost expulzaţi după votul pentru Brexit, precum şi al cazurilor de cetăţeni UE reţinuţi fără să fi comis vreo ilegalitate.
BiD susţine că cetăţenii europeni sunt reţinuţi şi expulzaţi pentru delicte minore, cum ar fi încălcarea legislației rutiere. Organizaţia mai spune că mulţi cetăţeni din alte state UE sunt trimişi în ţările de origine fără a li se permite să se apere în instanţă.
Numărul expulzărilor, în creștere cu 20%
O analiză a datelor oficiale arată că numărul de expulzări în rândul cetăţenilor UE au atins un record în acest an, peste 5.300 de persoane fiind trimise în ţările de origine până în iunie 2017, o creştere cu 20% faţă de anul anterior. Totodată, numărul europenilor reţinuţi a crescut de şase ori, din 2009. Criticii Guvernului de la Londra consideră că aceste cifre arată că Ministerul de Interne a primit undă verde să fie cu ochii oe europenii din Regat, după Brexit.
Mailul trimis de echipa de negociere a UE pentru Brexit, după o plângere făcută de BiD în legătură cu reţinerea şi tratamentul pe care oficialii britanici îl au faţă de cetăţenii europeni, subliniază faptul că Marea Britanie trebuie să respecte în totalitate regulile europene: “Legislaţia UE continuă să se aplice în totalitate Marii Britanii şi în Marea Britanie până la ieşirea oficială din UE”, au atras atenţia oficialii europeni.
Între timp, şi ambasadele europene la Londra au început să fie preocupate de acest aspect. Ambasada Slovaciei, de exemplu, a confirmat că observat că un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni slovaci au fost expulzaţi, unii dintre ei fără motive întemeiate.
“Mulţi dintre cei care ne contactează spun că nu ştiu motivul pentru care sunt expulzaţi: au dus o viaţă ordonată în Marea Britanie, pentru mulţi ani, au fost angajaţi, au plătit taxe şi nu găsesc niciun motiv pentru a fi trimişi în ţară de origine”, spune Ivan Zachar, şef al secţiunii consulare a ambasadei din Londra.
Potrivit acestuia, în unele cazuri, expulzările au fost foarte dure: “Avem câteva cazuri în care tatăl a fost expulzat dintr-o dată, iar soţia şi copiii au rămas în Marea Britanie, fără nicio sursă de venit, cu datorii la bănci şi ipotecă pe casă”, a mai spus Zachar.
CE: "Marea Britanie trebuie să respecte dreptul la libera circulație"
Un alt caz recent este acela al unui cetăţean suedez de 26 de ani, care trăieşte în Marea Britanie de la vârsta de 13 ani şi care a muncit legal. A încălcat legislaţia rutieră de două ori, ceea ce a dus la reţinerea lui 36 de săptămâni, după care, la eliberarea din închisoare, a fost deportat în Suedia.
Directivele europene stipulează foarte clar că este ilegal că un stat membru să expulzeze un cetăţean UE “cu excepția cazurilor în care pun în pericol siguranţa publică şi securitatea naţională.”
Drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie sunt piatra de încercare în negocierile pentru Brexit. Guvernul de la Londra a trecut recent printr-un scandal legat de trimiterea, din greşeală, a zeci de scrisori prin care cetăţeni ai Uniunii Europene erau anunțați că trebuie să părăsească ţara – o eroare cu atât mai jenantă cu cât drepturile cetăţenilor UE după Brexit sunt în curs de negociere.
Ministerul de Interne de la Londra a anunţat că a demarat o anchetă după ce aproximativ 100 de scrisori au fost trimise cetăţenilor din alte ţări UE, anunţându-i că vor fi îndepărtaţi de pe teritoriul Regatului Unit în baza legii imigraţiei.
Deşi Marea Britanie a promis un acord generos pentru cetăţenii UE după Brexit, nu există încă nicio înțelegere privind modul în care vor fi apărate drepturile cetăţenilor. Problema statutului celor 3,2 milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Regat şi a milionului de britanici instalaţi în întreaga Uniune se află în centrul negocierilor cu privire la divorţul dintre Londra şi Bruxelles.
Pe acelasi subiect: