”Până la sfârşitul lui octombrie nu vom avea progrese suficiente (...) mai puţin în cazul unui miracol”, a declarat Juncker la sosirea la summitul liderilor europeni, la Tallinn.

Premierul irlandez Leo Varadkar şi-a exprimat şi ele rezervele.

Există clar o atmosferă mai bună dinspre negocieri”, dar ”cred că este evident că este necesar să se facă mai mult. Nu ne aflăm într-un moment în care să putem să spunem că s-au făcut progrese suficiente, ceea ce ne-ar permite să vorbim despre viitoare relaţie, despre comerţ”, a insistat el.

Câteva momente mai târziu, premierul britanic Theresa May s-a declarat optimistă.

”S-au făcut progrese bune, asta s-a stabilit în mod clar în declaraţiile făcute de David Davis şi Michel Barnier", negociatorul-şef al Regatului Unit şi, respectiv, al UE.

Ea se referea la dosarul drepturilor de după Brexit ale cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie şi ale britanicilor care vor continua să trăiască în state UE.

Aceste declaraţii au fost făcute la o zi după încheierea celei de a patra runde de negocieri între Londra şi Bruxelles cu privire la modalităţile divorţului, prevăzut la sfârşitul lui martie 2019.

Britanicii exercită presiuni asupra omologilor lor europeni să treacă la a doua fază a negocierilor, în cursul cărora vor putea să fie abordate problema viitoarei relaţii între cele două părţi, inclusiv pe plan comercial.

Cei 27 au legat trecerea la această etapă, prevăzută într-un calendar iniţial în toamna lui 2017, de constatarea unor ”progrese suficiente” în trei domenii pe care le consideră prioritare - garantarea drepturilor cetăţenilor, consecinţele Nrexitului asupra Irlandei de Nord şi ”încheierea socotelilor” între Londra şi UE.

Declarația de vineri a lui Juncker vine în sprijinul celei făcute în urmă cu două săptămâni de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, care a spus că negocierile pentru Brexit nu ar trebui să nu treacă la nivelul următor până în decembrie, ceea ce îndică cel mai clar ca discuțiile pentru ieșirea Marii Britanii din UE vor fi decalate.

Antonio Tajani a declarat că va propune europarlamentarilor amânarea pentru decembrie a luării unei decizii în Consiliul European în legătură cu progresele făcute în prima faza a negocierilor pentru Brexit. El a adăugat ca Marea Britanie nu a făcut până acum “propuneri concrete” în legatură cu subiectele aflate pe masa negocierii, ci doar “propuneri în ceață”.

Votanții pentru Brexit recunosc că au fost “păcăliți”

Astfel de declarații ridică mingea la fileu celor care cred că ieșirea Marii Britanii din UE nu se va produce niciodată, mai ales în contextul în care, potrivit sondajelor, rezultatul unei noi consultări populare ar fi cu totul altul, dacă s-ar organiza un al doilea referendum.

Potrivit unui sondaj realizat de Opinium, mai mult de un sfert dintre britanicii care au votat pentru ieșirea din UE, la referendumul din 2016, spun că au fost induși în eroare în timpul campaniei electrorale, și că, dacă s-ar organiza o a doua consultare populară, ar vota împotriva Brexitului.

La consultarea populară din iunie 2016, tabăra care a votat pentru Brexit a câștigat la o diferență de mai puțin de 3 puncte procentuale.

Unul dintre cele mai importante argumente pentru care au votat pentru Brexit a fost promisinea că, după ieșirea din UE, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie va primi săptămânal 350 de milioane de lire sterline, afirmație care s-a dovedit a fi falsă. In mai, Jeremy Hunt, secretar de stat pentru sănătate, a admis că Guvernul nu poate îndeplini această cerință a celor care au votat pentru Brexit.

Sondajul mai relevă și faptul că, la mai bine de un an după vot, jumătate dintre cei care au votat pentru Bexit și-au dat seama că mesajele transmise în campanie i-au dezinformat parțial sau total, în timp ce doar 19% spun că informațiile transmise au fost corecte.

Întrebați dacă ar trebui să fie organizat un nou referendum pentru ieșirea din UE, care să le permită britaicilor să aleagă între a părăsi UE în anumiți termeni negociați sau să rămână în blocul comunitar, 37% dintre respondenți au fost de acord.

Aproape jumătate (47%) dintre respondenți au spus și că nu sunt de acord cu felul în care Theresa May a gestionat până în prezent procesul de ieșire din UE și negocierile pentru Brexit. La sondaj au participat peste 2.000 de respondenți.