Comisia Europeană intensifică presiunile asupra Poloniei. Varșovia riscă cele mai dure sancțiuni pe care UE poate să le aplice unui stat membru
Polonia
Comisia Europeană le va cere miercuri statelor membre UE să evalueze din nou dacă Guvernul polonez încalcă standardele democratice, ceea ce marchează o nouă intensificare a presiunii exercitate asupra Varşoviei, au declarat trei surse apropiate Executivului European pentru Reuters.
Preşedintele Jean-Claude Juncker şi colegii săi comisari urmează să aprobe, în cursul reuniunii lor săptămânale, decizia de a cere Consiliului European să treacă disputa cu Polonia pe agenda întâlnirii ministeriale din 25 septembrie – ceea ce creşte riscul ca blocul comunitar să penalizeze Varşovia, dacă aceasta persistă.
Guvernul naţionalist polonez respinge acuzaţiile UE, potrivit cărora reformele din sistemul de justiţie şi vizând media pun în pericol statul de drept.
Pe 26 iulie, CE a anunţat că va lansa acţiuni legale împotriva Poloniei privind reformele şi a acordat Varşoviei o lună să răspundă. Varşovia a refuzat, însă, să răspundă.
Mai mult, Guvernul a afirmat la sfârşitul lunii trecute că procesul legislativ de reformare a sistemului judiciar este în concordanţă cu standardele europene şi a descris îngrijorările CE privind statul de drept din ţară drept fără bază.
Guvernul polonez este acuzat că încalcă independenţa justiţiei
Vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a anunţat, săptămâna trecută, că Varşovia nu a propus nicio măsură prin care să răspundă îngrijorărilor cu privire la statul de drept, la ultimele discuţii cu Bruxellesul despre reformele judiciare controversate din Polonia.
În aceste condiții, Comisia este pregătită să-şi folosească instrumentele de care dispune pentru a se asigura că cel mai mare stat UE din Europa de Est nu se îndepărtează de la valorile democratice ale Uniunii, a dat asigurări Timmermans în faţa parlamentarilor europeni.
Vicepreşedintele CE coordonează acţiunile Bruxellesului în procesul prin care Guvernul polonez este acuzat că încalcă prin aceste reforme independenţa justiţiei.
Relațiile dintre Varșovia și Bruxelles sunt tot mai tensionate, după ce Guvernul polonez a adoptat o serie de legi care slăbesc puterea justiției și o subordonează puterii politice.
Luna trecută, Frans Timmermans declara că Executivul european este “foarte aproape” să activeze Articolul 7 împotriva Poloniei, ceea ce ar însemna suspendarea dreptului de vot.
Comisia se pregăteşte, de asemenea, să declanşeze şi procedura de infringement împotriva Varşoviei, care pregăteşte o legislaţie prin care vrea să treacă sistemul judiciar sub controlul Guvernului, a mai spus Timmermans.
El a adăugat că la Bruxelles se discuta deja despre activarea Articolului 7 în cazul Poloniei – care uneori este descris că fiind “armă nucleară” a UE. “Având în vedere ultimele evoluţii, suntem foarte aproape de activarea Articolului 7”, a spus Timmermans.
Acest lucru ar fi o premieră în istoria UE, care nu a folosit niciodată Articolul 7, pe care Comisia l-a introdus în urmă cu 17 ani, pentru a se asigura că “toate ţările UE respectă valorile comune ale UE”.
Donald Tusk: Polonia se îndreaptă către ieşirea din UE
Și preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, la începutul lunii trecute, că este îngrijorat că Polonia - ţara sa natală, se îndreaptă către părăsirea blocului european.
“Acesta mi se pare un preludiu pentru anunţul că Polonia nu mai are nevoie de Uniunea Europeană. Îmi este teamă că suntem foarte aproape de acel moment”, le-a spus Tusk jurnaliştilor.
“Viitorul Poloniei în UE este, astăzi, pus sub semnul întrebării”, a mai avertizat Tusk, potrivit Euroactiv.
Parlamentarii conservatori au aprobat recent un proiect legislativ, care le va da puterea să-i aleagă direct pe membrii Consiliului Judiciar Naţional- aceştia au responsabilitatea de a-i nominaliza pe judecătorii din toate instanţele din Polonia.
Oponenţii proiectului legislativ susţin că acesta va eroda şi mai mult independenţa sistemului judiciar, care a fost supus la o presiune uriaşă după venirea la putere a conservatorilor de la Partidul Lege şi Justiţie (PiS).
Pe acelasi subiect: