Paritatea francului a coborat de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,4840 lei/franc, dupa ce moneda elvetiana s-a depreciat cu 1,2% in raport cu euro pe pietele externe, iar leul s-a intarit fata de euro.

Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a inregistrat recorduri succesive in aproape toate sedintele incepand de joi, 15 ianuarie, ca urmare a eliminarii a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro.

Pentru dolar, banca centrala a anuntat un curs de 3,9888 lei/euro, in scadere cu 0,92 bani comparativ cu maximul istoric de 3,998 lei/dolar inregistrat vineri.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Referinta euro a coborat de la 4,4935 lei/euro vineri la 4,48 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost atins in urma cu aproape doi ani si jumatate, la 4,6481 lei/euro

Pietele financiare au reevaluat luni dimineata impactul castigarii alegerilor legislative din Grecia de catre partidul radical de stanga Syriza, iar euro a recuperat terenul pierdut pe pietele internationale, dupa ce initial s-a depreciat.

O evolutie similara a fost inregistrata si de monedele din Europa de Est, in urma unei prime reactii negative, dar de amploare redusa, la rezultatul alegerilor din Grecia.

Increderea din sectorul financiar este sustinua in continuare de programul masiv de achizitie de obligatiuni anuntat de Banca Centrala Europeana.

BCE a anuntat joi ca va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era asteptata de pietele financiare.

Grecii au oferit duminica o victorie clara partidului Syriza, pentru a "scrie istorie", "lasand austeritatea in urma", a afirmat Alexis Tsipras, primul lider european ales pentru respingerea explicita a politicilor dificile impuse de UE membrilor sai.

Cursul pentru francul elvetian anuntat vineri de BNR a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, inregistrand astfel al saselea maxim consecutiv in ultimele sapte sedinte, in timp ce dolarul crescut puternic si a atins un nou record, de 3,998 lei, iar euro a scazut la 4,4935 lei.

Referinta pentru franc a crescut cu 6,65 bani, de la 4,5152 lei joi. Cursul pentru anuntat de BNR se afla astfel pentru a doua sedinta consecutiv peste nivelul euro.

Banca centrala a anuntat un curs in urcare puternica pentru dolar, cu 12,59 bani (3,25%), la 3,998 lei, dupa ce euro s-a depreciat joi si vineri fata de moneda americana pe pietele externe, in urma anuntului Bancii Centrale Europene ca va lansa un program masiv de achizitii de obligatiuni. Evolutia dolarului in raport cu leul este determinata de raportul dintre moneda americana si cea europeana pe pietele externe.

Francul s-a apreciat puternic incepand din 15 ianuarie, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis joi sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anuntat de BNR anterior deciziei Bancii Elvetiei, francul se afla in crestere cu 22,5% fata de leu.