Cine pierde cel mai mult, in sud-estul Europei, in cazul unui GREXIT. Analiza Morgan Stanley pe Bulgaria, Romania si Serbia
Bulgaria are mai mult de pierdut decat vecinele ei din sud-estul Europei, Romania si Serbia, in cazul iesirii Greciei din zona euro, arata un raport al Morgan Stanley, transmite Bloomberg.
"Bancile elene au o cota de piata semnificativa in Bulgaria, Romania si Serbia, dar cel mai ridicat nivel se inregistreaza in Bulgaria. Desi impactul economic al unui Grexit pare gestionabil, credem ca bancile reprezinta cel mai periculos canal de propagare a efectelor negative ale unei astfel de evolutii', potrivit raportulului Morgan Stanley Research, informeaza Agerpres.
United Bulgarian Bank, Piraeus Bank Bulgaria si Alpha Bank sunt detinute integral de bancile elene.
Patru banci din Romania( National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank) si trei din Albania sunt controlate de bancile lor mama din Grecia.
Datele Morgan Stanley arata ca 14% din afacerile bancilor elene sunt pe pietele din sud-estul Europei. Cota lor de piata in regiune este de 25% si operatiunile lor sunt finantate din depozite a caror valoare se ridica la aproximativ 15 miliarde de euro.
"Vedem ca exista potential pentru iesiri masive din depozitele bancare din cauza riscurilor. In cazul lipsei de lichiditati, subsidiarele bancilor elene din Bulgaria, Romania si Serbia vor trebui sa fie sprijinite de autoritatile locale", potrivit bancii americane.
Bulgaria este cea mai expusa la Grecia deoarece exporturile sale catre tara vecina reprezinta 7% din total sau 3,8% din PIB. In cazul Serbiei si Romaniei, exporturile reprezinta 1,4% si, respectiv, 1,1% din total sau 0,4% din PIB si, respectiv, 1,1% din PIB, sustin analistii de la Morgan Stanley.
"In cazul unor iesiri masive de capital din bancile elene, impactul asupra datoriei si al deficitului fiscal al guvernelor din regiune va fi semnificativ. Bancile din Romania si Serbia sunt mai putin expuse la riscurile pe termen scurt, dar cele din Bulgaria sunt mult mai vulnerabile", se arata in raportul institutiei americane.
Din cauza temerilor legate de Grexit, persoanele fizice si juridice si-au retras banii din banci, inregistrandu-se cel mai scazut nivel al depozitelor bancare din 2005, ceea ce a fortat bancile elene sa devina dependente de finantarea de urgenta (ELA) de la Banca Centrala a Greciei. In mod normal, bancile grecesti isi asigura necesitatile de lichiditate de la Banca Centrala Europeana (BCE), insa cresterea retragerilor de depozite, dupa rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finantarea oferita de ELA este mai scumpa decat imprumuturile de la BCE.
Aceste evolutii au sporit temerile potrivit carora banci precum Piraeus si Alpha Bank vor reduce finantarea acordata subsidiarelor din strainatate, ceea ce ar duce la o criza a creditarii intr-o regiune in care nivelul creditelor neperformante este deja foarte ridicat.