Negocierile vor continua zilele acestea, pentru a se incerca ajungerea la un acord, care ar trebui "sa fie pus pe masa cel tarziu la inceputul lunii iunie", a precizat un oficial din zona euro.
Desi organizarea si structura discutiilor s-au imbunatatit, nu s-a reusit sa se finalizeze niciunul dintre multiplele puncte aflate pe agenda discutiilor.
Vice ministrul pentru Relatii Economice Internationale si coordonatorul echipei elene de negociere, Euclidis Tsakalotos, a declarat duminica ca Grecia si partenerii sai europeni sunt 'foarte aproape de un acord', relateaza agentia EFE.
'Cred ca, dupa saptamani de laborioase negocieri, daca exista cu adevarat vointa din partea cealalta (institutiile europene) se pare ca dezbaterea va ajunge intr-o etapa in care acordul este foarte aproape si in urmatoarea perioada se va incheia', a spus Tsakalotos intr-un interviu pentru cotidianul elen 'Avgi'.
Dupa criticile dure pe care Grecia le-a primit la ultima reuniune a Eurogrupului, din 24 aprilie, pentru ca nu permite sa avanseze negocierile, premierul grec, Alexis Tsipras, a decis sa schimbe strategia si l-a numit pe Tsakalotos coordonator al echipei de negociere a Greciei.
In opinia lui Tsakalotos, pentru a se ajunge la un acord final 'nu trebuie sa se intre in detalii sau sa se faca o analiza cost-beneficiu, ci sa se vada imaginea completa'.
'Se asteapta ca acordul sa acopere diferite arii ale politicii in loc de alte patru sau cinci lucruri', a semnalat vice-ministrul, adaugand ca 'sunt puncte de vedere comune cu ale institutiilor europene, precum cel privind lupta impotriva fraudei fiscale', dar exista si divergente, cum este cea legata de modul in care sa fie abordata problema imprumuturilor restante, precum si punctele privind munca si pensiile.
Coordonatorul delegatiei de negociere a Greciei a precizat, de asemenea, ca acordul final va fi pozitiv daca va permite Executivului sa-si aplice programul guvernamental.
Increzator in obtinerea unui acord s-a aratat si ministrul de Stat Alekos Flaburaris, unul dintre colaboratorii cei mai apropiati ai premierului, care a vorbit duminica despre necesitatea organizarii unui referendum, asa cum a propus si Tsipras, in cazul in care negocierile nu se finalizeaza cu bine.
El a dat asigurari, in declaratiile pentru postul privat Skai, ca, in timp, partenerii europeni vor accepta 'ceea ce noi consideram ca este inviolabil (referitor la 'liniile rosii' ale Guvernului: reducerea salariilor si pensiilor si eliminarea contractelor colective) si se va ajunge la un acord'.
Tsakalotos si Flaburaris participa la reuniunea pe care Tsipras o are cu echipa sa in acest week-end pentru a pregati reuniunea de luni a Eurogrupului si pentru care a convocat duminica un consiliu de ministri extraordinar.
Eurogroupul analizeaza, luni, popunerile Greciei
Eurogrupul va analiza luni stadiul negocierilor dintre creditorii internationali si Grecia, care nu au inregistrat inca un avans suficient pentru a se incheia un acord, in pofida problemelor de lichiditate ale Atenei si la doar opt saptamani pana la expirarea prelungirii programului de salvare,
Negocierile in cadrul Grupului de la Bruxelles, format din Grecia si Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, vor continua zilele acestea, pentru a se incerca ajungerea la un acord, care ar trebui 'sa fie pus pe masa cel tarziu la inceputul lunii iunie', a precizat un oficial din zona euro.
Desi organizarea si structura discutiilor s-au imbunatatit, nu s-a reusit sa se finalizeze niciunul dintre multiplele puncte aflate pe agenda discutiilor.
'Suntem destul de departe de o situatie in care sa fie vizibil un acord final', a semnalat sursa citata, inaintea reuniunii ministrilor de Finante din zona euro, ce va avea loc luni si la care se pare ca nu va fi luata o decizie finala'.
Nici nu se asteapta, spre deosebire de tonul dur utilizat la reuniunea informala a Eurogrupului de la Riga, de acum doua saptamani, o dezbatere lunga sau controversata cu ministrul grec al Finantelor, Yanis Varufakis.
Nu este exclusa publicarea unui comunicat in care ministrii sa ia nota de progresele inregistrate si sa incurajeze Grupul de la Bruxelles sa continue sa lucreze rapid pentru a ajunge la un acord, mai intai la nivel tehnic si, ulterior, politic.
Intarzierea negocierilor, care ar fi trebuit sa se incheie pe 30 aprilie, conform calendarului stabilit initial, are loc in pofida urgentelor necesitati de finantare ale Greciei, care a platit saptamana aceasta FMI 200 milioane euro, dobanzi pentru creditele acordate.
Atena are o alta scadenta marti, cand va trebui sa plateasca 760 milioane euro. Platile cele mai mari vor trebui efectuate in iunie, iulie si august, cand sumele ce vor trebui platite vor totaliza 21 miliarde euro.