Cine a investit 1.000 de dolari in bitcoin in 2010 are in prezent 35 de milioane. Ce a determinat explozia monedei virtuale si cat de aproape este de o “bula speculativa”
Bitcoin
Moneda virtuala bitcoin a mai doborat in record, valoarea unei unitati depasind 2.000 de dolari, pentru prima data de la aparitia sa, scrie MarketWatch.
Blockchain, tehnologia care sta la baza bitcoin, este un registru contabil virtual mentinut de o retea de computere care tine evidenta circulatiei oricarui activ fara a fi necesara o autoritate de reglementare centrala.
Numai de la inceputul acestui an, bitcoin a crescut cu aproape 80%. Capitalizarea de piata a bitcoin a urcat marti la 52,5 miliarde de dolari, potrivit datelor coinmarketcap.com. Potrivit analistilor financiari, cine a investit 1.000 de dolari in aceasta moneda virtuala la aparitia sa, in 2010, are acum in jur de 35 de milioane, ca urmare a cresterii ametotoare a valorii acesteia.
Manfred Hubner, director executiv la Sentix.de, companie care face analize saptamanale ale indicilor bursieri, spune ca a observant o crestere sistematica a interesului pentru bitcoin incepand din 2014, dar a observant o schimbare recenta, care ar putea duce la o corectie a preturilor, chiar o scadere a lor.
Hubner a asemanat pretul in continua crestere la care se tranzactioneaza bitcoin cu bula lalelelor din Olanda secolului 17 (cand bulbii de lalele ajunsesera la preturi de neimaginat – se vindeau si la pretul unei case, dupa care totul s-a prabusit subit) sau cu o schema Ponzi. Analistul financiar ii avertizeaza pe investitori sa fie prudenti, pentru ca explozia monedei virtuale este foarte asemanatoare cu o bula speculativa.
In afara de faptul ca bitcoin este un activ care poate fi tranzactionat pe platforme electronice, la fel ca actiunile si obligatiunile, bitcoin a devenit un mijloc de plata pentru unii retaileri, cum ar fi Overstock.com, si o modalitate de transfer al fondurilor fara a fi nevoie de o terta parte.
”Avem intrari de fonduri in acest spatiu, iar capitalul circula intre cripto-active si bitcoin”, a declarat Chris Burniske, director pentru produse blockchain la ARK Invest in New York, care administreaza fonduri tranzactionate.
El a aratat ca bitcoin este principalul furnizor de lichiditati pe piata, iar oamenii folosesc moneda pentru a cumpara alte cripto-active.
Presedintele Rezervei Federale din Minneapolis, Neel Kashkari, s-a declarat sceptic in privinta perspectivelor bitcoin, notand ca tehnologia blockchain are un potential mai mare de a fi adoptata in viitor decat moneda digitala in sine.
Totusi, o mare parte din cresterea bitcoin din ultima perioada a fost determinat ade cererea pentru alte monede digitale, vandute in asa-numitele "oferte initiale de monede” (initial coin offerings – ICO).
In cadrul ICO-urilor, startup-urile blockchain isi vand monedele direct catre public, pentru a atrage bani fara supravegherea autoritatilor de reglementare. Cel putin 40 de startup-uri au lansat astfel de oferte in acest an, potrivit datelor Smith Crown.
"Pentru prima oara in istoria financiara, fondatorii pot accesa capital atat de la investitori mari cat si mici, doar prin intermediul unui site”, a declarat Arthur Hayes, director general la platforma BitMEX de tranzactionare a derivatelor pentru monede virtuale.
Bitcoin depinde de computerele care efectueaza operatiuni de ”minerit”, respectiv valideaza blocuri de tranzactii prin rezolvarea unor puzzle-uri matematice la fiecare 10 minute. Primul care rezolva puzzle-ul si efectueaza tranzactia primeste noi monede bitcoin.
Mai multe despre:
#bitcoin#moneda virtuala
Pe acelasi subiect: