BNR nu crede in bitcoin. Moneda virtuala a atins un nivel record de peste 1.200 de dolari pe unitate
Bitcoin
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu crede in moneda virtuala bitcoin pentru ca nu este ceva palpabil, in contextul in care si Banca Centrala Europeana (BCE) are retineri in ceea ce priveste aceasta moneda, a declarat Ruxandra Avram, director al compartimentului de reglementare a sistemelor de plati din cadrul BNR.
”Noi ca banca centrala nu credem in bitcoini pentru ca nu e ceva palpabil. BCE are si ea retineri in acest sens. Ne vom asigura sa nu existe pe piata produse riscante, care sa compromita clientii si sistemul bancar”, a afirmat Avram, in cadrul conferintei Digital Banking & Insurance, organizata de revista The Diplomat, potrivit News.ro.
Bitcoin este o moneda virtuala care permite transferul rapid al banilor, anonim si fara controlul unei autoritati centrale. Moneda este din acest motiv atractiva pentru cei care vor sa evite controlul capitalului.
Valoarea totala a monedelor virtuale bitcoin aflate in circulatie la nivel global atinsese, in decembrie 2016, un nivel record de peste 14 miliarde de dolari.
Bitcoin a atins un nivel record de peste 1.200 de dolari pe unitate
Moneda virtuala bitcoin a atins vineri un nivel record de 1.200 de dolari, investitorii anticipand ca autoritatile americane de reglementare a sectorului financiar vor aproba pentru prima oara listarea la bursa a unui fond pentru bitcoin, relateaza Reuters.
Pana nu demult, investitorii traditionali de pe pietele financiare au evitat in mare parte moneda virtuala, considerand-o prea volatila, complicata si riscanta, avand indoieli legate de valoarea ei.
Dar bitcoin, inventata in 2008, a inregistrat performante mai bune decat oricare alta moneda in fiecare an incepand din 2010, exceptand 2014, cand a avut cea mai slaba evolutie, iar in acest an s-a apreciat cu aproape 25%.
Vineri, bitcoin a urcat pana la 1.200 de dolari la bursa Bitsramp, coborand ulterior la 1.190 dolari pe unitate.
Valoarea totala a monedelor bitcoin aflate in circulatie se apropie de 20 de miliarde de dolari, fiind aproximativ egala cu economia Islandei.
Unii analisti spun ca acordul autoritatilor de reglementare pentru fondul in bitcoin va face moneda relativ atractiva pe piata investitorilor institutionali, care este mai precauta.
Dar, in pofida posibilelor castiguri ridicate, a corelatiei scazute cu alte monede si active, a scaderii volatilitatii si a cresterii lichiditatilor, deocamdata exista putine dovezi ca majoritatea investitorilor mari se gandesc sa faca plasamente in moneda virtuala.
”Bitcoin nu este suficient de lichida pentru a ne gandi la ea. Administram miliarde si miliarde de dolari, trebuie sa intram pe piata respectiva si sa tranzactionam sute de milioane de dolari o data si nu cred ca este posibil”, a spus Paul Lambert, manager de fonduri si director pentru investitii valutare la firma Insight din londra.
Trei fonduri care urmaresc valoarea bitcoin au solicitat aprobarea Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC).
SEC va decide in martie daca sa aprobe un fond creat acum aproape patru ani de investitorii Cameron and Tyler Winklevoss. Daca va fi aprobat, acesta va fi primul fond pentru bitcoin infiintat si reglementat de o entitate americana.
Pe acelasi subiect: