Cifra Biroului national de statistica din China pentru anul trecut este identica cu media analistilor intervievati de AFP, fiind mult sub cresterea de 7,3% din 2014 precum si sub tinta de 7% fixata de autoritatile de la Beijing, transmite Agerpres.

Avansul din 2015 a fost unul "castigat cu greu", sustine BNS, adaugand ca ajustarea structurala a economiei chineze a ajuns intr-o faza cruciala.  

Statistica arata ca in 2015 PIB-ul Chinei s-a cifrat la 67.670 de miliarde yuani (aproximativ 10.300 miliarde dolari).

Majoritatea indicatorilor economiei chineze au inregistrat scaderi in 2015, incepand cu productia industriala, subminata de supracapacitati, continuand cu sectorul imobiliar si comertul exterior, altadata un motor traditional de crestere.

Investitiile in sectorul imobiliar au scazut cu 1%, comparativ cu o crestere de 10,5% in 2014.

Investitiile de capital fix au crescut cu 10% in 2015, mai putin fata de crestere de 15,7% din 2014.

Productia de otel si energie au scazut in 2015 pentru prima data in ultimele decenii, in timp ce productia de carbune s-a redus pentru al doilea an consecutiv.

China a produs anul trecut o cantitate de energie electrica de 5.618 miliarde kilowati ora, in scadere cu 0,2% comparativ cu 2014. Este primul declin anual al productiei de energie, dupa 1968, cand economia a fost afectata de Revolutia Culturala.

Si productia de otel a scazut cu 2,3% pana la 803,8 milioane tone, primul an de declin inregistrat dupa 1981, in conditiile in care aproape jumatate din otelariile din China inregistreaza pierderi si intregul sector se confrunta cu un surplus de aproximativ 400 milioane tone pe an, aproape jumatate din productia totala.

In plus, incetinirea constructiilor a afectat industria cimentului, mare consumatoare de energie, productia fiind mai mica cu 4,9% in 2015 comparativ cu 2014, ceea ce s-a reflectat si asupra industriei carbunelui si energiei.

"Pentru ca otelariile reduc productia, aceasta duce la scaderea cererii pentru carbune si energie, iar carbunele este afectat si de scaderea cererii de energie si ciment. Acest lucru va fi un factor negativ pentru industria otelului in urmatorii cinci ani", a declarat Xu Zhongbo, un consultant in industria siderurgica.

"Productia de otel va continua sa scada in acest an, in special otelul pentru constructii deoarece sunt prea multe apartamente si multe orase care nu mai au nevoie sa construiasca", a adaugat Xu.

Productia de carbune a Chinei s-a redus cu 3,5% in 2015, al doilea an consecutiv de scadere, in conditiile in care eforturile autoritatilor de la Beijing de a reduce poluarea s-au tradus printr-un acces preferential in retea a surselor curate de energie, inclusiv energia hidroelectrica. In timp ce productia de energie termala a scazut cu 2,8% in 2015 pana la 4.210 miliarde kwh, productia de energie hidroelectrica a crescut cu 4,2% pana la 996 miliarde kwh. Numai productia de petrol a Chinei a evitat tendinta de scadere, in conditiile in care rafinariile au atins o productie record in luna decembrie, iar pe ansamblul lui 2015 a crescut cu 3,8% pana la 10,44 milioane barili pe zi. 

Singura veste buna este ca sectorul serviciilor a fost responsabil pentru 50,5% din PIB in 2015, reprezentand pentru oprima data mai mult de jumatate din economia chineza.  

Autoritatile de la Beijing si-au propus sa atinga o crestere economica mai mica, dar mai durabila, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovatie si servicii, in detrimentul industriilor grele si al investitiilor umflate de indatorare si exporturi.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat in decembrie ca Guvernul va inchide companiile cu pierderi in cadrul eforturilor de reducere a supracapacitatilor din sistem, ceea ce va impune decizii politice dificile de genul falimentelor si posibilelor concedieri.

Alte prioritati ale Beijungului in 2016 includ reducerea stocului de locuinte nevandute, diminuarea bilanturilor bancilor reducerea costurilor pentru afaceri si incurajarea noilor tehnologii.