Bursele din China, inchise prematur dupa o noua cadere de 7%. "Circuit breaker" provoaca panica in randul investitorilor. PBOC coboara cursul yuanului in raport cu dolarul la cel mai scazut dupa martie 2011
Bursele din Shanghai si Shenzhen au fost inchise joi, imediat dupa debutul tranzactiilor, in urma unei noi caderi de 7% care a declansat in mod automat "circuit breaker", mecanismul destinat sa previna volatilitatea, informeaza AFP.
Este pentru a doua oara in aceasta saptamana cand acesta este activat. "Circuit breaker" prevede suspendarea tranzactiilor in cazul unor fluctuatii mari.
Luni bursele de la Shanghai si Shenzhen au fost inchise tot dupa o scadere de 7%.
In momentul inchiderii premature de joi, la mai putin de o jumatate de ora de la debutul tranzactiilor, indicele composit al Bursei de la Shanghai inregistra o cadere de 7,32% sau 245,95 puncte, pana la 3.115,89 puncte.
Indicele bursei de la Shenzhen avea o cadere de 8,35% sau 178,08 puncte, pana la 1.955,88 puncte.
"Utilizarea mecanismului 'circuit breaker' este principalul motiv al acestor scaderi pentru ca investitorii au intrat in panica dupa ce au vazut declansarea sa in ziua de luni. Acest mecanism a taiat accesul la piata de lichiditati si investitorii s-au temut ca nu vor mai putea vinde", a declarat Chen Xingyu, analist la Phillip Securities.
"Circuit breaker" este bazat pe indicele CSI300, care include actiunile unor mari companii petroliere si banci de stat, cotate la cele doua burse chineze. In momentul in care acesta are o scadere de peste 5%, tranzactiile sunt suspendate timp de 15 minute.
Insa joi, la reluarea tranzactiilor, in doar un minut, scaderile au fost mai mari de 7%, ceea ce a declansat oprirea tranzactiilor pentru intreaga zi.
Aceasta degringolada a burselor chineze intervine pe fondul ingrijorarilor cu privire la incetinirea ritmului de crestere a economiei chineze, a doua economie mondiala, la care se adauga deprecierea prelungita a monedei chineze, yuanul.
Banca Centrala a Chinei a coborat joi cursul de referinta al yuanului in raport cu dolarul cu 0,51%, pana la 6,5646 yuani pentru un dolar, ceea ce reprezinta cel mai scazut curs de schimb pentru moneda chineza dupa martie 2011.
Este vorba, de asemenea, de cea mai mare depreciere inregistrata de moneda chineza dupa luna august a anului trecut, cand Beijingul a decis o devalorizare surpriza a yuanului cu aproape 5% in decurs de o saptamana.
Un yuan mai slab face exporturile chineze mai competitive pe plan international, dar scumpeste importurile Chinei.
"Piata se asteapta in prezent ca yuanul sa se deprecieze din cauza incetinirii economiei chineze", a declarat Claire Huang, economist la Société Générale.
Analistii estimeaza ca in 2015 economia chineza a inregistrat o crestere de 6,9%, ceea ce reprezinta cel mai slab ritm de crestere inregistrat in ultimul sfert de secol.
In incercarea de a-i linisti pe investitori, Comisia de reglementare a pietelor financiare din China a anuntat joi prelungirea restrictiilor de vanzare impuse actionarilor care detin mai mult de 5% din capitalul unei societati cotate la bursa. Restrictia a fost introdusa pentru prima data in vara lui 2015 in incercarea de a opri caderea inregistrata atunci de bursele chineze. Insa de data aceasta actionarii sunt autorizati sa vanda 1% din actiunile pe care le detin la fiecare trei zile.