Cel mai poluant combustibil fosil, bătut de vânt. Marea Britanie a funcționat de luni până joi fără să ardă cărbune, stabilind un nou record
Turbine eoliene
După ce a propulsat marile economii ale lumii timp de peste un secol, cărbunele pierde din ce în ce mai mult teren în faţa energiilor regenerabile, transmite Bloomberg.
Ultimul exemplu al modului în care cel mai poluant combustibil fosil este scos de pe piaţă a venit săptămâna aceasta în Marea Britanie, care funcţionat o perioadă record de 55 de ore fără ca una din centralele sale să producă electricitate prin arderea de cărbune, scrie Agerpres.
Potrivit calculelor Bloomberg, începând de luni ora locală 10.25 p.m. şi până joi ora 05.10 a.m. nu a fost utilizat cărbune pentru producţia de energie electrică în Marea Britanie. În această perioadă turbinele eoliene au produs mai multă energie electrică.
Marea Britanie a fost una din primele ţări care au adoptat energia regenerabilă şi în prezent are instalate mai multe turbine eoliene offshore decât orice altă ţară. La acestea se adaugă şi panourile fotovoltaice care acoperă o parte din ce în ce mai mare din cererea de electricitate pe măsură ce vechile centrale tradiţionale se închid.
Guvernul de la Londra şi-a propus să închidă toate centralele pe bază de cărbune până în 2025 şi să ofere regenerabilelor acces prioritar la reţea.
Precedentul record data din luna octombrie 2017, când Marea Britanie a funcţionat 40 de ore fără a arde cărbune. Anterior, ziua de 21 aprilie 2017 a fost prima zi de la Revoluţia Industrială în care Marea Britanie a funcţionat 24 de ore fără a arde cărbune.
Pe acelasi subiect: