Uniunea Europeana a introdus noi limite de poluare, ce vizeaza termocentralele pe baza de carbune, gaz si alti combustibili fosili
Industrie
Uniunea Europeana a introdus noi limite de poluare pentru emisiile de substante toxice ale termocentralelor pe baza de carbune, gaz, pacura si alti combustibili fosili, precum si ale platformelor petroliere marine.
Acestea au la dispozitie patru ani sa investeasca in modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere si a apelor reziduale, pentru ca pana in 2021 sa se alinieze standardelor europene.
Astfel, Uniunea Europeana a introdus noi limite de poluare pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) si pulberi (PM), mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) si florura de hidrogen (HF). Acestea vizeaza termocentralele pe baza de carbune, gaz, pacura si alti combustibili fosili, precum si platformele petroliere marine, inclusiv termocentralele din Romania.
“In Romania, termocentralele pe baza de carbune sunt depasite si foarte ineficiente. Zecile de milioane de euro, necesare conformarii lor, pot fi folosite de companiile energetice mult mai bine: pentru a construi surse de energie regenerabile, moderne si curate, ce sporesc securitatea energetica, genereaza multe comenzi pentru companiile de inginerie din Romania si, implicit, mai multe locuri de munca. Si sa nu uitam ca vom respira chiar si un aer mai curat", sustine Alin Tanase, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace Romania.
Conform directivei Uniunii Europene, termocentralele trebuie sa investeasca, in urmatorii patru ani, pentru modernizarea sistemelor de purificare a gazelor de ardere si a apelor reziduale, astfel incat in 2021 acestea sa se alinieze standardelor europene.
Potrivit unui comunicat de presa al Comisiei Europene, termocentralele sunt principala sursa de poluare a aerului, care cauzeaza moartea a peste 400.000 de oameni in fiecare an.
Pe acelasi subiect: