Pretul carbunelui european a scazut la minimul ultimilor sapte ani, din cauza reducerii cererii
Pretul carbunelui a scazut vineri pe piata europeana, la cel mai redus nivel din ultimii sapte ani, in conditiile in care guvernele, din SUA si pana in China, au intensificat eforturile pentru reducerea utilizarii celei mai poluante surse de energie, relateaza Bloomberg.
Pretul carbunelui cu livrare peste un an in nordul Europei a coborat vineri cu pana la 0,7%, la 56,6 dolari pe tona, cel mai redus nivel atins dupa septembrie 2007. Preturile acestor contracte, care se indreapta spre al treilea declin saptamanal, au scazut cu 30% in ultimul an, pe fondul cererii mai mici din China, transmite Mediafax.
Piata carbunelui se afla sub presiunea masurilor de reducere a emisiilor cu efect de sera, dar analistii anticipeaza totusi o crestere a consumului acestui carburant in statele emergente, cel putin pana in 2030.
In China este asteptata o crestere a consumului de carbune la jumatate fata de ritmul inregistrat in ultimii cinci ani, datorita utilizarii in mai mare masura a energiei nucleare, a gazelor naturale si a energiei regenerabile, potrivit Citigroup.
"Putem anticipa o crestere a preturilor carbunelui pe termen lung, datorita cererii din China si India. Pe termen scurt si mediu, situatia nu se va imbunatati suficient pentru a sustine redresarea cotatiilor", a declarat Paolo Coghe, analist la Societe Generale in Paris.
In Marea Britanie, liderii principalelor partide politice s-au angajat luna trecuta sa opreasca generarea de energie la centralele pe carbune care nu capteaza emisiile de gaze cu efect de sera.
Companiile Drax si Royal Dutch Shell intentioneaza sa construiasca centrale pe carbune care vor avea capacitatea de a capta dioxidul de carbon si de a-l stoca in locul zacamintelor epuizate de petrol de sub Marea Nordului.
Germania urmeaza la randul ei sa limiteze cantitatea de dioxid de carbon pe megawatt pe care o pot emite centralele pe carbune. Companiile germane de utilitati ar putea fi amendate daca emisiile centralelor lor pe carbune vor depasi anumite limite, potrivit unor documente ale Ministerului Economiei citate de publicatia Sueddeutsche Zeitung.
Persoane apropiate negocierilor dintre companii si guvernul german au spus ca unitatile de generare a energiei din carbune ar putea fi tinute ca rezerva, pentru situatiile in care scade cantitatea de energie regenerabila.
In China, ponderea energiei obtinute din carbune va scadea de la 77% in 2013 la 58% in 2035, potrivit raportului anual Energy Outlook al grupului BP.
Exporturile de carbune ale Rusiei, Columbiei si Africii de Sud, principalii furnizori pentru Europa, au crescut anul trecut cu 8,7%, chiar daca utilizarea carbunelui pentru generarea de energie in Germania, cel mai mare consumator din regiune, a scazut cu 12%, conform datelor Bloomberg.
In SUA, circa 17% din productia de carbune este in pericol sa fie oprita, intrucat preturile prea mici nu acopera costurile, se arata intr-un raport al Wood Mackenzie. Scaderea cu 79% a pretului gazelor naturale de la un nivel record atins in 2008 a incurajat companiile energetice americane sa renunte la carbune, in timp ce Agentia pentru Protectia Mediului pregateste reguli pentru reducerea emisiilor centralelor actuale care folosesc acest carburant.