Cea mai mare companie din lume ar putea fi listată la New York. Producătorul saudit de petrol Aramco, primul gigant care depășește valoarea de 1 trilion de dolari
Aramco, Arabia Saudită, petrol
Arabia Saudită este tot mai aproape de listarea gigantului de stat Aramco pe bursa din New York, deși mai multe entități financiare și legale au sfătuit autoritățile de la Riad că varianta listării la Londra ar fi mai avantajoasă, au declarat mai multe surse apropiate situației, citate de Reuters.
O decizie finală în legătură cu piața financiară pe care va fi plasată cea mai mare ofertă publică din istorie va fi luată de prințul moștenitor Mohammad bin Salman, care se ocupă de politicile economice ale Regatului în străinătate.
Sursele citate au mai indicat și faptul că există dispute interne între sfătuitorii financiari și ceea ce își dorește prințul.
Mohammad bin Salman ar putea alege Bursa din New York pentru listare “din considerente politice”, având în vedere relația de lungă durată dintre Washington și Riad, au mai declarat sursele, care au adăugat că factorii financiari si comerciali vor juca un rol important în alegerea făcută.
Aramco a dat publicității o declarație potrivit căreia nu a luat deocamdată nicio decizie în ceea ce privște bursa pe care va fi listată compania, în afara bursei locale Tadawul.
“Vom lua în considerare toate opțiunile. Nu avem un termen stabilit până la care trebuie să luăm o decizie”, a precizat Aramco, într-un răspuns pentru Reuters.
Arabia Saudită vrea să scape de dependența de petrol
Arabia Saudită a elaborat un plan de revenire economică, după prăbușirea prețului petrolului de anul trecut, din care face parte și listarea a 5% din Aramco până în 2018. Planul economic, propus de prințul Mohammad, își propune ca statul să găsească și alte surse de venit la buget, pentru a reduce din dependența de petrol.
În afara burselor de la New York și Londra, Arabia Saudită o are în vedere și pe cea din Hong Kong. Autoritățile de la Riad se așteaptă ca în urma listării să obțină zeci de miliarde de dolari, pe care să-i investească ulterior în dezvoltarea altor industrii saudite.
În luna mai, surse citate de Reuters declarau că London Stock Exchange lucrează la un nou mecanism de listare care ar urma să facă bursa de la Londra mai atrăgătoare pentru gigantul petrolier saudit Aramco.
În aprilie, şeful bursei de la Londra, Xavier Rolet, a călătorit, împreună cu premierul Theresa May, în Arabia Saudită, unde cei doi s-au întâlnit cu şeful fondului suveran al Regatului, care va lua cele mai importante decizii în procesul listării.
La începutul anului, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a declarat că Guvernul Arabiei Saudite analizează posibilitatea demarării unei operaţiuni de cotare publică iniţială la Aramco, în cadrul unei strategii de privatizare pentru strângere de fonduri, în contextul preţurilor reduse la petrol.
Listarea la bursă a gigantului saudit, cea mai mare companie petrolieră din lume, ar putea să se deruleze atât pe pieţele locale cât şi pe cele internaţionale, dar nu va include şi rezervele de ţiţei ale Arabiei Saudite, a declarat preşedintele Aramco, Khalid al Falih.
"Ceea ce va fi oferit este valoarea economică a Aramco şi nu rezervele sale. Rezervele nu vor fi vândute, pentru că aparţin statului. În consecinţă, vom oferi capacitatea companiei de a produce din aceste rezerve", declara, în ianuarie, Al-Falih, la Davos.
Aramco (Arabian American Oil Company) are rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde barili sau 15% din depozitele mondiale de petrol.
Aramco, prima companie din lume care depăşeşte valoarea de un trilion de dolari
Grupul saudit Aramco ar putea avea o valoare de piaţă de peste 1.000 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor realizate de Sanford C. Bernstein, înainte de ceea ce ar putea fi cea mai mare oferta publică din lume, potrivit Bloomberg.
O evaluare ponderată la producţie, similară cu a altor companii, ar conferi Aramco o valoare de piaţă de 1.000-1.500 de miliarde de dolari, conform analiştilor.
Guvernul saudit a anunţat că reduce impozitul Aramco de la 85% la 50%, în contextul pregătirii vânzării către investitori a până la 5% din acţiunile celui mai mare exportator de petrol din lume.
Estimările referitoare la evaluarea Aramco variază foarte mult. Prinţul saudit Mohammed bin Salman, care coordonează reformele Arabiei Saudite, estimează o evaluare de circa 2.000 de miliarde de dolari pentru Aramco, în timp ce firma de consultanţă Wood Mackenzie de aproximativ 400 de miliarde de dolari.
Vânzarea unei participaţii de 5% la Aramco la o evaluare de 1.000 de miliarde de dolari ar aduce Arabiei Saudite 50 de miliarde de dolari.
Cea mai mare oferta publică iniţială din lume a fost făcută de grupul chinez de comerţ electronic Alibaba, care a atras în 2014 o suma de 25 de miliarde de dolari.
Arabia Saudită a fost lovită din plin de scăderea masivă a preţului ţiţeiului din anii anteriori, cel mai mare producător mondial de petrol înregistrând în 2015 un deficit bugetar record de 367 miliarde riali (98 de miliarde de dolari), aproximativ 20% din Produsul Intern Brut. Pentru a acoperi acest deficit, guvernul saudit a început să vândă din companiile de stat şi să se împrumute la bănci.
Pe acelasi subiect: