Oferta publica de la Aramco, cea mai mare companie petroliera din lume, nu va include si rezervele de titei ale Arabiei Saudite
Introducerea la bursa a gigantului saudit Aramco, cea mai mare companie petroliera din lume, ar putea sa se deruleze atat pe pietele locale cat si pe cele internationale, dar nu va include si rezervele de titei ale Arabiei Saudite, a declarat duminica presedintele Aramco, Khalid al Falih.
La inceputul lunii, printul mostenitor Mohammed bin Salman a declarat ca Guvernul Arabiei Saudite analizeaza posibilitatea demararii unei operatiuni de cotare publica initiala la Aramco, in cadrul unei strategii de privatizare pentru strangere de fonduri in contextul unor preturi reduse la petrol.
"Ceea ce va fi oferit este valoarea economica a Aramco si nu rezervele sale. Rezervele nu vor fi vandute, pentru ca apartin statului. In consecinta, vom oferi capacitatea companiei de a produce din aceste rezerve" a declarat Al-Falih, la Davo.
Aramco (Arabian American Oil Company) are rezerve de titei de aproximativ 265 miliarde barili sau 15% din depozitele mondiale de petrol.
Daca se va organiza un IPO, analistii estimeaza ca Aramco ar putea deveni cea mai mare companie listata din lume, cu o valoare de peste 1.000 de miliarde dolari.
Cu toate acestea, avand in vedere marimea Aramco si importanta sa pentru politica petroliera a Arabiei Saudite, analistii sunt de parere ca vanzarea de actiuni la Aramco se va concentra pe diviziile de rafinare si petrochimie, dar este posibil sa includa si o parte din activele de explorare si productie.
Insa o cotare publica initiala la Aramco vine intr-un moment dificil pentru piata petrolului. In ultimele zile, cotatia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, coborand sub pragul de 30 de dolari/baril, dupa ce in decembrie Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol a decis sa nu isi reduca productia, pentru a pune capat tendintei de scadere a preturilor, in pofida faptului ca piata mondiala sufera de pe urma unui exces de oferta.