Cea mai valoroasă companie din lume devine și mai bogată. Gigantul petrolier Aramco a descoperit două noi câmpuri de petrol şi gaze în nordul Arabiei Saudite
Aramco, Arabia Saudită, petrol
Compania petrolieră saudită Aramco, cea mai mare din lume, a descoperit două câmpuri de petrol şi gaze în nordul Arabiei Saudite, a anunţat duminică ministrul saudit al Energiei, pentru agenţia de stat SPA.
Potrivit EFE, ministrul a afirmat că unul dintre câmpuri este în Abraq al Toloul, în partea septenntrională a ţării, şi ar putea furniza în medie 3.189 barili pe zi, precum şi 32.000 metri cubi de gaze pe zi.
Cel de-al doilea câmp descoperit este Hadat al Hajrah, situat în regiunea nord-occidentală Al Yof, şi ar furniza o rată medie de 1.944 barili de petrol pe zi şi 453.000 mc de gaze naturale.
Compania saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunţat pe 10 august că planurile sale pentru creşterea capacităţii de producţie până la 13 milioane de barili de petrol pe zi nu s-au modificat, în pofida crizei actuale şi după ce profitul său s-a redus cu 73% în trimestrul al doilea, scrie Agerpres.
Grupul petrolier saudit Aramco, care s-a listat la bursă în decembrie 2019, a reuşit să strângă 25,6 miliarde de dolari cu prilejul ofertei sale publice iniţială (IPO), devenind astfel cea mai valoroasă listare la bursă din istorie.
Precedentul record în materie de IPO a fost stabilit de grupul chinez de comerţ electronic Alibaba, care în anul 2014 a strâns 25 miliarde dolari. Aramco a rămas pe prima poziție până luna trecută când a fost depășită de Apple, producătorul de iPhone-uri devenind din nou cea mai valoroasă companie listată din lume.
Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. În primul semestru al acestui an compania a realizat un profit net de 46,9 miliarde dolari, în scădere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut ca urmare a scăderii preţului ţiţeiului. Este pentru prima dată în istorie când Aramco a dat publicităţii rezultatele financiare semestriale.
Listarea la bursă a Aramco constituie punctul central al unui plan de reformă economică, denumit Vision 2030, destinat diversificării economiei saudite, care în prezent este puternic dependentă de petrol.
Cel mai mare exportator de țiței din lume a sărăcit, după ce prețurile “aurului negru” s-au prăbușit
Paradoxal însă, chiar și în condițiile în care deține cele mai mari rezerve de petrol ale lumii, Arabia Saudită a intrat în criză odată cu prăbușirea prețurilor petrolului și pandemia cu COVID-19. În luna mai, autoritățile de la Riad au anunţat că vor tripla taxa pe valoarea adăugată şi vor suspenda plata unei alocaţii lunare de care beneficiau angajaţii în sectorul de stat, în încercarea de a-şi echilibra finanţele.
Cel mai mare exportator mondial de petrol speră că prin aceste măsuri va strânge 100 miliarde de riali (24,61 miliarde de euro) la bugetul de stat.
"A fost decis că alocaţiile pentru costul vieţii vor fi suspendate de la 1 iunie iar Taxa pe Valoarea Adăugată va fi majorată, de la 5% până la 15%, începând cu 1 iulie", a informat ministrul saudit al Finanţelor, Mohammed al-Jadaan. "Aceste măsuri sunt dureroase dar necesare pentru a menţine stabilitatea economică şi financiară pe termen mediu şi lung", a adăugat ministrul citând scăderea veniturilor din petrol şi creşterea cheltuielilor în sectorul medical precum şi iniţiativele destinate sprijinirii economiei.
La fel ca şi alte ţări din Golful Persic, Arabia Saudită nu a introdus o taxă pe valoarea adăugată decât de la 1 ianuarie 2018, începând cu o rată de 5% pe fondul scăderii preţului petrolului începând din 2014. În prezent, însă, Guvernul de la Riad estimează că Arabia Saudită ar putea pierde jumătate din veniturile fiscale care au legătură cu petrolul, care reprezintă 70% din totalul veniturilor regatului.
În primul trimestru al acestui an, Arabia Saudită a înregistrat un deficit bugetar de nouă miliarde de dolari, în condiţiile în care cotaţia barilului de petrol a scăzut cu două treimi de la începutul anului şi autorităţile intenţionează să împrumute 60 de miliarde de dolari pe parcusul acestui an pentru a finanţa deficitul bugetar.
După ce mulţi ani a fost excedentar, bugetul de stat al Arabiei Saudite a fost constant pe pierderi începând din 2014. În aprilie, Fondul Monetar Internaţional prognoza ca Arabia Saudită va înregistra în 2020 o contracţie de 2,3% a Produsului Intern Brut.
Pe acelasi subiect: