În cadrul acestui proiect, municipalitatea din Berlin finanţează locuri de muncă pentru circa 1.000 de şomeri, în cadrul unor organizaţii şi companii pe care le operează, în încercarea de a oferi o alternativă la cel mai scăzut nivel al ajutoarelor sociale. Guvernul federal a refuzat să susţină financiar proiectul.

Acesta a fost lansat de primarul social democrat Michael Mueller şi va dura cinci ani, cu perspectiva ca participanţii să devină la un moment dat angajaţi deplini.

"Un venit de bază de solidaritate nu poate şi nici nu urmăreşte să reglementeze toate problemele", a spus primarul berlinez, notând că trecerea către economia digitală şi automatizarea cer "o nouă agendă socială".

Scopul este de a oferi locuri de muncă generatoare de contribuţii sociale pe termen lung, în loc de a angaja şomeri în mod repetat în proiecte pe termen scurt, a menţionat Mueller.

Cei înscrişi în program vor oferi, de exemplu, asistenţă pasagerilor cu handicap din metrouri sau asociaţiilor de administrare a locuinţelor sociale, iar în viitor şi adăposturilor pentru oamenii străzii, precum şi unor şcoli şi centre de zi.

Remuneraţia va fi în conformitate cu contractele de muncă semnate sau cu salariul minim legal. Zeci de angajatori au pus la dispoziţie locuri de muncă în cadrul proiectului.