Cea mai mare țară din UE după populație a devenit și mai mare. Are cel mai mare număr de cetățeni din istorie
Germania
Pentru prima dată, populaţia Germaniei a depăşit anul trecut 83 de milioane, a comunicat joi Biroul Federal de Statistică, imigraţia contribuind la acest record.
La sfârşitul lui 2018, statisticile arătau că în Germania trăiesc 83.019.200 de oameni, cu 3% mai mulţi decât cu un an înainte, potrivit Agerpres.
Bilanţurile provizorii consemnează pentru anul trecut o imigraţie netă de 386.000 de persoane, un număr de decese mai mare cu 167.000 decât cel de naşteri şi o creştere a ponderii altor etnii decât cea germană, de la 11,7% la finele lui 2017 la 12,2%.
Cea mai mare creştere a populaţiei s-a înregistrat în landul Bavaria, din sud - 79.500; urmează Baden-Wuerttemberg cu 46.100 şi Berlinul, care are statut de land, cu 31.300.
În general, populaţia a crescut în landurile din vest, cu excepţia Saar, de lângă frontiera cu Franţa, şi a scăzut în est, cu excepţia Berlinului şi a landului Brandenburg din jurul capitalei.
Chiar și în contextul acestei creșteri spectaculoase a populației, Germania - cea mai mare economie europeană, are în prezent un deficit de aproximativ 1,6 milioane de angajaţi calificaţi, iar oamenii de afaceri sunt extrem de îngrijoraţi de lipsa forţei calificate de muncă.
Conform celor mai recente date ale Institutului pentru Cercetarea Forţei de Muncă (IAB), numărul locurilor de muncă vacante în Germania a atins un nivel record în ultima perioadă.
În aprilie, Guvernul Germaniei a redus la jumătate estimarea privind avansul celei mai mari economii europene în 2019, reflectând încetinirea din ce în ce mai accentuată din industrie, care afectează exporturile.
Executivul de la Berlin se aşteaptă la o expansiune a economiei de 0,5% anul acesta. În ianuarie, autorităţile au înrăutăţit la 1% prognoza de creştere, de la un avans de 1,8% previzionat anterior.
Pentru anul viitor, Guvernul estimează o redresare a creşterii, până la 1,5%.
Germania a fost mult timp motorul economic al zonei euro, însă, la finele anului trecut, a evitat la limită intrarea în recesiune şi, pe ansamblul anului 2018, a înregistrat cel mai slab ritm de creştere din ultimii cinci ani.
Analiştii apreciază că avântul PIB-ului Germaniei încetineşte, deoarece exportatorii sunt afectaţi de cererea globală mai slabă, disputele comerciale dintre SUA şi China şi Brexit. Aceste riscuri externe sunt parţial compensate de majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă şi de ratele scăzute ale dobânzilor.
Pe acelasi subiect: