Revista americana comenteaza ca desi brokerul imobiliar incearca sa-i convinga pe cei interesati sa cumpere oraselul, scos la vazare pentru suma de 399.000 de dolari, pentru ca exista o multitudine de oportunitati de afaceri in zona, lucrurile nu stau chiar asa.

Ca in majoritatea celorlalte cazuri de orase scoase la vanzare, in Swett poti sa fii primar, daca vrei, sau consilier local sau orice alta functie de conducere preferi, dar nu poti decat sa visezi la un buget cu care sa faci diferite proiecte, pentru ca acesta nu exista.

Loc de rugaciune

Cand orasul Scenic din Dakota de Sud, cu opt locuitori, a fost scos la vanzare in 2011, proprietatea de 18 ha, pe care se aflau o taverna, un oficiu postal si doua inchisori – toate inchise, a fost cumparata de un proprietar neobisnuit. O secta religioasa din Philippine – Iglesia Ni Cristo, a platit 700.000 de dolari pentru oraselul care initial fusese scos la vanzare cu pretul de 3 milioane de dolari.

Secta, care a devenit a treia cea mai mare din Philippine si s-a extins masiv sin in SUA, propovaduieste “Cultul lui Manalo”, dupa Felix Manalo, cel care s-a autoproclamat profet in 1914, cand a infiintat cultul religios.

Grupul religios nu a facut pana in prezent nimic cu oraselul cumparat in 2011, dar multi spun ca aceasta va fi folosit ca tabara religioasa pentru actiunile grupului, in conditiile in care secta obisnuieste sa organizeze manifestari de mare amploare, la care participa zeci de mii de adepti.

Movie Tour

Povestea de mai sus este un caz izolat legat de felul in care poate fi exploatat un orasel parasit. De cele mai multe ori astfel de locuri sunt folosite ca décor pentru filme, dupa care sunt scoase la vanzare. Este si exemplul orasului Henry Mill Village, care a fost folosit ca locatie de filmare a scenelor din District 12, din trilogia “Jocurile Foamei”.

Dupa terminarea filmarilor, Henry Mill Village a fost scos la licitatie pentru suma de 1,4 milioane de dolari, dar nu si-a gasit cumparator. Actualul proprietar vrea in continuare sa vanda proprietatea, un de in prezent se organizeaza excursii pentru fanii filmului. Turul de doua ore include implicarea vizitatorilor in “lupte” si posibilitatea de a rejuca scene din film, cu costumele originale, pentru 50 de dolari de persoana.

Loc de distractie

In 2012, Doug Guller, fondatorul unui lant de baruri si restaurante cu teme sexuale, denumite generic “breastaurants”, a cumparat un orasel langa Fredericksburg, Texas, si l-a redenimit, cum altfel, Bikinis. Potrivit planurilor proprietarului, orasul va fi transformat intr-un loc al distractiei, cu sloganul “Less food, more booze” (Mai putina mancare, mai mult alcool).

In prezent, orasul poate fi inchiriat pentru petreceri “indraznete”, avand in vedere ca este dotat cu o sala de dans pentru 600 de persoane. Tot acolo au looc si cateva concerte in aceasta vara.

Afaceri turistice

Marketizarea oraselor parasite ca fiind bantuite de fantome este o idee de afacere excelenta, in conditiile in care ideea atrage mii de “vanatori” pasionati de paranormal. Sub acest slogan a fost vandut recent oraselul Seneca din California, o veche asezate miniera in care a functionat si o mina de aur.

Pentru orasul Buford, din Wyoming, licitatia a inceput de la 100.000 de dolari, iar in final s-a vandut cu 900.000 de dolari, unei familii de vietnamezi, care l-au redenumit dupa brandul lor de cafea - PhinDeli Town Buford. Toamna trecuta au deschis si primul magazin de cafea din oras si spera ca afacerea lor sa devina cunoscuta in intreaga regiune.

Paradisuri europene

Orasele mici sunt scoase la vanzare si in Europa, ca urmare a crizei economice si a migrarii populatiei catre orase mai puternice din punct de vedere financiar. De exemplu, in Franta, o asezare cu 19 case, terenuri de tenis si piscina este scoasa la vanzare pentru 440.000 de dolari.

De asemenea, in Spania, una dintre tarile cel mai lovite de criza, sute de catune parasite din zona rurala sunt scoase la vanzare, la preturi care pleaca de la 50.000 de dolari. De asemenea, pe eBay sunt postate numeroase anunturi cu proprietati scoase la vanzare in Italia sau Marea Britanie.

Ce pot face noii proprietari cu astfel de orasele? Fie le pot transforma in destinatii de vacanta exclusiviste, pe care sa le inchirieze cu totul celor cu dare de mana, fie pot dezvolta afaceri atractive, unde populatia din zona sa vina sa-si cheltuie banii.