Dupa ce in ultimele luni a impus o serie de sanctiuni impotriva unor cetateni rusi si ucraineni prorusi, Canada a trecut la un nou nivel, lovind de-acum in circuitele financiare ale economiei rusesti, transmite AFP, potrivit Mediafax.

Luni, premierul canadian a anuntat decizia de a impune noi sanctiuni ca urmare a prabusirii avionului malaysian cu 298 de persoane la bord in estul Ucrainei, probabil doborat de o racheta lansata de separatistii prorusi. 

"Obiectivul nostru fara echivoc consta in a spori si mai mult presiunile economice si politice exercitate" asupra Rusiei, a afirmat Stephen Harper.

Aceste sanctiuni vizeaza "un spectru larg de entitati legate de industria rusa de armament si domeniile finantelor si energetic", a adaugat seful guvernului canadian. 

Vizand institutii financiare, precum Gazprombank si Vneseconombank, sau companii din industria de armament, precum Kalasnikov Concern, Canada impune "restrictii in privinta finantarii prin emisiuni" pentru societatile-cheie ale economiei rusesti. 

In total, sanctiunile vizeaza zece entitati economice, doua organisme separatiste din Donetk si Lugansk, si opt oficiali ucraineni prorusi. Totodata, 43 de rusi si 40 de ucraineni sunt vizati de interdictii de a calatori in Canada. 

Premierul canadian s-a declarat "hotarat sa lucreze cu aliatii si partenerii sai din cadrul comunitatii internationale" si "dispus sa puna in aplicare alte masuri in cazul in care agresiunea militara a regimului Putin va continua" in Ucraina.

Joi, Uniunea Europeana a adaugat, pe lista sanctiunilor, 15 personalitati si 18 entitati acuzate de sustinerea separatistilor din estul Ucrainei.