UE a adaugat 15 oficiali si 18 entitati pe lista sanctiunilor care vizeaza Rusia. FT: Uniunea vrea sa intrerupa finantarea pentru bancile publice rusesti
Uniunea Europeana a adaugat joi pe lista sanctiunilor 15 personalitati si 18 entitati acuzate de sustinerea separatistilor din estul Ucrainei, anunta surse europene, citate de AFP.
Cele 18 entitati sunt noua companii si noua institutii. Hotararea a venit in cadrul unei reuniuni a ambasadorilor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, transmite Mediafax.
Lista cu aceste persoane si entitati va fi prezentata public pana la sfarsitul saptamanii.
Decizia de principiu fusese luata de sefii de stat si de guvern cu ocazia summitului UE din 16 iulie, in lipsa eforturilor Rusiei in favoarea detensionarii situatiei din estul Ucrainei.
Astazi, Financial Times scria ca Uniunea Europeana intentioneaza sa intrerupa finantarea pentru bancile publice rusesti, printre sanctiunile pe care urmeaza sa le adopte cu scopul de a pedepsi Moscova pentru sprijinirea separatistilor din estul Ucrainei.
Ministrii Afacerilor Externe din cele 28 de state UE au mandatat marti Comisia Europeana sa finalizeze un document privind eventuale sanctiuni menite sa vizeze mai multe sectoare ale economiei ruse. Acesta a fost transmis miercuri seara statelor membre.
Mai multe state membre s-au aratat insa reticente fata de sanctiuni de anvergura impotriva economiei ruse, de teama ca vor avea consecinte asupra economiilor lor.
Lista includea deja peste 70 de nume.
Sectoarele mentionate in documentul privind sanctiunile economice sunt accesul pe pietele financiare, apararea, bunurile ce pot fi folosite atat in scopuri civile, cat si militare, tehnologiile de varf, in special in domeniul energiei.
Sectorul financiar, care reprezinta miliarde de euro, ar fi cel mai afectat.
Comisia are in vedere sa interzica oricarei persoane din UE sa investeasca in datoria, actiunile si instrumentele financiare similare emise de institutii financiare ruse detinute in proportie de peste 50%, scria joi, 24 iulie, Financial Times.
De asemenea, vrea sa impiedice bancile rusesti sa emita noi produse financiare pe pietele financiare europene, inclusiv la Londra, pentru a le impiedica sa obtina fonduri de la non-europeni.
Documentul propune si interdictia de a exporta "tehnologii sensibile", in special in sectorul energetic, strategic pentru economia rusa.
Conform FT, trei tipuri de echipamente furnizate de europeni ar fi vizate: cele pentru forajul in ape adanci, explorarea in Arctic si extractia gazelor de sist.
O alta optiune este un embargo asupra vanzarilor de arme, desi exporturile europene in Rusia sunt de zece ori mai reduse decat cele ale Rusiei in state UE.