În ultimele săptămâni, moneda unică s-a apreciat cu 5% în raport cu dolarul, ceea ce complică intenţia BCE de a pune capăt programului de stimulare şi de asemenea pune în pericol revenirea inflaţiei în zona euro.

"Recenta volatilitate a cursului de schimb reprezintă o sursă de incertitudine care necesită monitorizare cu privire la posibilele implicaţii asupra perspectivei pe termen mediu pentru stabilitatea preţurilor", a declarat Draghi la conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară de la BCE.

Un euro mai puternic face exporturile din zona unică mai scumpe iar importurile mai ieftine, ceea ce subminează eforturile BCE de a stimula creşterea preţurilor în zona euro.

Întărirea monedei euro în raport cu dolarul a primit un nou impuls zilele trecute după ce secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a spus că un dolar slab este benefic pentru balanţa comercială a SUA.

Anterior, Mario Draghi a declarat că volatilitatea cursului de schimb al monedei euro a fost un efect secundar şi nu un obiectiv al politicii BCE.

Draghi critică devalorizarea intenționată a dolarului

Președintele BCE a denunţat, totodată, în mod indirect declaraţiile unor oficiali americani cu privire la cursul de schimb dolar-euro, care potrivit lui Draghi ar fi vinovate de recenta apreciere a monedei euro.

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a spus miercuri că un dolar slab este benefic pentru balanţa comercială a SUA, declaraţii care au dus imediat la aprecierea euro. Un euro mai puternic îngreunează eforturile BCE de a stimula creşterea preţurilor în zona euro pentru că face exporturile din zona unică mai scumpe iar importurile mai ieftine.

Fără a-l menţiona în mod expres pe Steven Mnuchin, Draghi a precizat că moneda euro s-a apreciat şi din cauza "utilizării unui limbaj în discuţiile cu privire la cursul de schimb care nu corespunde cu termenii conveniţi între partenerii internaţionali".

Preşedintele BCE a făcut referire la un acord convenit la reuniunea Fondului Monetar Internaţional din luna octombrie 2017, ocazie cu care ţările participante s-au angajat să "se abţină de la o devalorizare competitivă şi să nu ţintească cursul de schimb în scopuri competitive."

Mario Draghi a promis că BCE va monitoriza recenta volatilitate a cursului de schimb euro-dolar care constituie o sursă de incertitudine pentru perspectiva de inflaţie în zona euro.

Cu toate acestea, declaraţiile făcute joi de Mario Draghi nu au reuşit să calmeze aprecierea monedei euro, care a ajuns joi până la 1,2537 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat de moneda unică după luna decembrie 2014.