BCE nu opreste tiparnita de bani nici in 2017. Mario Draghi a prelungit programul de relaxare cantitativa pana la sfarsitul anului viitor
Sediul BCE din Frankfurt
Banca Centrala Europeana a extins pana la sfarsitul lui 2017 programul sau de relaxare cantitativa (QE), menit sa stimuleze cresterea zonei euro si sa majoreze inflatia, desi a redus ritmul lunar al achizitiilor de obligatiuni publice si private de la 80 de miliarde de euro la 60 de miliarde euro, incepand din aprilie, transmite Bloomberg.
De asemenea, Consiliul guvernatorilor a dat asigurari ca, daca va fi necesar, va accelera sau va prelungi programul, "in cazul in care perspectivele devin mai putin favorabile sau conditiile financiare sunt incompatibile cu inregistrarea unor progrese suplimentare spre o ajustare a traiectoriei inflatiei".
Extinzand programul de achizitii de active, dar reducand ritmul lunar, BCE ar putea incerca sa prezerve masurile sale extraordinare de stimulare, din cauza riscurilor politice care ar putea afecta perspectivele redresarii zonei euro. Volatilitatile provocate de Brexit, alegerile din SUA si referendumul din Italia ar putea face guvernele mai putin dispuse sa adopte masurile necesare pentru a transforma redresarea ciclica a zonei euro intr-una structurala, apreciaza analistii.
Miscarile populiste creeaza o atmosfera ce face dificila implementarea reformelor necesare si creeaza si mai multa presiune pe BCE sa trateze superficial problemele nerezolvate ale crizei datoriilor suverane, adoptand o politica monetara ultrarelaxata. BCE este la mana politicienilor, a apreciat Joerg Kraemer, economist sef la Commerzbank, in Frankfurt, inainte de anuntarea deciziei BCE.
Majoritatea economistilor se astepta ca BCE sa anunte joi o extindere a programului de relaxare cantitativa, dupa ce Eurostat a anuntat ca rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut in luna noiembrie pana la 0,6%, de la 0,5% in luna octombrie. Este cel mai ridicat nivel al inflatiei inregistrat de zona euro dupa luna aprilie 2014, ceea ce reprezinta o veste buna pentru Banca Centrala Europeana.
"BCE se va bucura sa vada ca tendinta graduala de crestere a preturilor a continuat in luna noiembrie", a apreciat Howard Archer, analist la IHS.
Banca Centrala Europeana se straduieste de doi ani sa stimuleze rata inflatiei in zona euro, care ramane mult sub obiectivul sau tinta, o crestere a preturilor de aproape 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.
Potrivit unui studiu publicat luna trecuta de cercetatorii de la BCE, fara masurile de relaxare cantitativa ale Bancii Centrale Europene, asteptarile inflationiste in zona euro s-ar fi indepartat de tinta oficiala, sporind temerile privind credibilitatea institutiei.
In martie 2015, Banca Centrala Europeana a demarat mult-asteptatul program de relaxare cantitativa, in valoare de 1.100 miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), iar in vara acestui an a inceput achizitiile de obligatiuni emise de companii, in dorinta de a stimula cresterea economiei zonei euro.
"Programul extins de relaxare cantitativa s-a dovedit a fi important in prevenirea unei potentiale de-ancorari a asteptarilor inflationiste. In schimb, masurile de relaxare cantitativa sunt vitale pentru a preveni o perioada prelungita de inflatie scazuta", au apreciat economistii Guenter Coenen si Sebastian Schmidt.
Raportul analizeaza scenariul in care BCE nu ar fi implementat la inceputul lui 2015 achizitiile de active, ceea ce ar fi dus la pierderea increderii consumatorilor si companiilor in capacitatea acesteia de a mentine tinta de inflatie. Ca urmare, incetinirea cresterii preturilor si a salariilor s-ar fi accentuat si BCE nu ar fi reusit sa contracareze aceste evolutii, deoarece rata inflatiei era aproape de zero.
Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%, insa inflatia in zona euro a fost sub aceasta tinta inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, in conditiile in care pretul la petrol s-a redus semnificativ.
Mai multe despre:
#BCE#Mario Draghi
Pe acelasi subiect: