Indicele pan-European STOXX 600 a urcat cu 4,9% vineri dimineaţă, şi este în grafic pentru a recupera pierderile din această săptămână.

Bursele de la Paris şi Frankfurt înregistrau vineri dimineaţă creşteri de peste 6%, în timp ce la Londra avansul era de 2,84%, iar la Milano de 1,93%.

Şi Bursa de la Bucureşti a deschis în creştere pe toţi indicii ultima şedinţă de tranzacţionare din această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 7,67 milioane de lei la 30 de minute de la debutul şedinţei (1,58 milioane de euro).

Surprinzător, acţiunile firmelor din domeniul turismului şi divertismentului au urcat cu 7.6%, fiind lideri la creşterea titlurilor pe bursele europene, în timp ce companiile energetice înregistrau un avans de 7,3%, datorită creşterii preţului ţiţeiului. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a crescut cu 3,59 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 28,47 dolari.

Acţiunile băncilor europene au urcat cu 4,2%, de la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimele trei decenii, după ce organismele de reglementare au decis să suspende testele de stres din acest an.

Şi Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de vineri în creştere cu 7,44%, după câteva zile de declin consecutiv.

Încrederea investitorilor a urcat după ce miercuri seara, la finalul unei reuniuni de urgenţă, Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un nou program de achiziţii de obligaţiuni în valoare de 750 miliarde de euro, ceea ce duce la 1.000 de miliarde de euro achiziţiile de active de pe piaţă prevăzute pentru acest an.

"Cred că există mai multă încredere pe pieţe. Oamenii văd măsurile adoptate pe plan global de băncile centrale şi se aşteaptă la noi stimulente în viitor, pentru a contracara efectele pandemia de coronavirus (COVID-19)", a afirmat Peter McCallum, analist la Mizuho.

Și bursa de pe Wall Street a reuşit să închisă în creştere joi, după pierderile masive din ultimele zile, susţinută de măsurile de stimulare anunţate de Rezerva Federală şi alte bănci centrale din lume, pentru a ajuta pieţele financiare să facă faţă impactului economic al pandemiei de coronavirus.

Indicele Nasdaq Compozite a înregistrat performanţe superioare celorlalţi indici şi a închis în urcare cu 2,3%, susţinut de creşterea acţiunilor Amazon.com, Microsoft şi Facebook. Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 0,95%, iar S&P 500 cu 0,47%.

Rezerva Federală a deschis linii swap cu băncile centrale din nouă ţări, pentru a se asigura că sistemul financiar dependent de dolar continuă să funcţioneze. În ultimele două săptămâni, Fed a redus dobânda de politică monetară aprope de nivelul zero şi a oferit credite ieftine de ordinul miliardelor de dolari.

Preşeditnele Donal Trump a declarat joi că va fi de acord ca guvernul să cumpere participaţii la unele companii, pentru a susţine economia. El a mai cerut autorităţilor de reglementare din sectorul medical să accelereze procesul de autorizare a unor posibile medicamente pentru tratarea COVID-19, boala respiratorie provocată de noul coronavirus.

Casa Albă şi-a exprimat şi optimismul că pachetul de ajutoare în valoare de sute de miliarde de dolari va fi aprobat de Congres.