Acţiunile producătorului de automobile electrice Tesla au scăzut accentuat, cu 21,1%, cel mai mare declin înregistrat vreodată, transmite CNBC.

Indicele Nasdaq Compozite a coborât marţi cu 4,1%, iar în ultimele trei zile cu 10%, consemnând cea mai slabă evoluţie după luna august.

Indicele Dow Jones Industrial a scăzut cu 2,3%, iar S&P 500 cu 2,8%. S&P 500 a scăzut cu aproape 7% în ultimele trei zile, cel mai amplu declin înregistrat din iunie, scrie News.ro.

Acţiunile Apple au scăzut cu 6,7%, conducând declinul titlurilor din sectorul tehnologiei. În ultimele trei şedinţe de tranzacţionare, titlurile Apple au coborât cu peste 14%. Potrivit Bespoke Investment Group, aceasta este cea mai slabă evoluţie pe parcursul a trei zile a acţiunilor Apple din octombrie 2008.

Titlurile Facebook şi Amazon au scăzut fiecare cu peste 4%. Acţiunile Microsoft au pierdut 6,7%, Netflix au închis în declin cu 1,8%, Alphabet cu 3,6%, iar Zoom Video cu 5,1%. Componenta sectorului tehnologiei din cadrul S&P 500 a coborât cu 4,6% şi a încheiat tranzacţiile de marţi cu peste 11% sub un maxim absolut atins pe 2 septembrie.

”Evaluările mari ale acţiunilor cu mega-capitalizări au depăşit cu mult nivelurile istorice”, a declarat Bruce Bittles, analist ef pentru investiţii la Baird.

”Indicatorii tehnici – marja ridicată a datoriilor, fondurile mutuale investite în totalitate, volumul record al opţiunilor call, toate indică un optimism exagerat al pieţei care sugerează deseori probabilitatea consolidării/corecţiei”, a spus acesta.

Acţiunile Softbank au scăzut luni cu 7% în Japonia, după ce grupul a fost identificat drept un cumpărător major care a investit miliarde în acţiunile companiilor de tehnologie, care ar putea scădea însă dacă Softbank îi va reduce investiţiile în acestea.

Acţiunile producătorilor de semiconductori au scăzut din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA şi China. Titlurile Nvidia şi Micron au coborât cu 5,6%, respectiv cu 3,2%, iar cele ale Applied Materials cu 8,7%. Titlurile Advanced Micro Devices s-au retras cu 4%, iar cele ale VanEck Vectors Semiconductor ETF cu 4,4%.

China a acuzat SUA de bullying, lansând marţi o iniţiativă globală privind securitatea datelor. În acest timp, Washingtonul continuă să exercite presiuni asupra celor mai mari companii chineze de tehnologie şi să ceară ţărilor să le blocheze. Preşedintele Donld Trump a exprimat recent ideea de a decupla economia americană de cea a Chinei.

Săptămâna trecută, Wall Street a înregistrat primul declin din ultimele şase săptămâni, după o inversare a tendinţei acţiunilor marilor companii de tehnologie. Scăderile puternice ale acţiunilor Amazon, Apple, Microsoft şi Facebook, liderii pieţei în 2020, a făcut ca indicele Nasdaq Compozite să înregistreze cea mai slabă evoluţie săptămânală după data de 20 martie. Indicii Dow şi S&P 500 au consemnat cele mai mari pierderi săptămânale după luna iunie.