În urma unei creşteri de aproape şase ori a valorii acţiunilor în acest an, Tesla a decis să divizeze acţiunile într-o proporţie de 5 la 1, măsura intrând în vigoare luni.

”După o reacţie pozitivă puternică la divizarea acţiunilor, ai o ofertă de acţiuni şi o vânzare importantă de titluri făcută de un investitor. Oamenii marchează o parte din profituri după o creştere uriaşă”, a explicat Chaim Siegel, analist la firma Elazar Advisors, scrie News.ro. Acesta a adăugat că Tesla îşi permite să aibă o zi de scădere.

Unul dintre principalii acţionari ai Tesla, compania de administrare de fonduri Baillie Gifford & Co, şi-a redus participaţia avută la producătorul auto la 4,25%, de la nivelul de 7,67% deţinut pe 31 decembrie, potrivit unui document depus la autorităţile de reglementare.

Acţiunile Tesla au recuperat pe parcursul şedinţei bursiere de miercuri o parte din pierderi, fiind cotate în declin cu 5,8%. Declinul faţă de un maxim atins luni, de 498,32 dolari pe unitate, este de 11,4%.

În ultimul an, acţiunile Tesla au urcat cu 1.004% comparativ cu creterea de 20% a indicelui S&P 500. Avansul titlurilor Tesla s-a accelerat după anunţul companiei referitor la divizarea în proporţie de 5 la 1 a acestora, pe 11 august.

De atunci, acţiunile Tesla au urcat cu 81,3%, din care cu 12,6% luni, ziua când a intrat în viguare măsura. Creterea a avut loc chiar dacă divizarea acţiunilor este doar cosmetică, având în vedere că nu a fost determinată de modificări fundamentale ale afacerii.

Tesla are în prezent o capitalizare de piaţă de circa 464 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că noua ofertă de acţiuni reprezintă aproximativ 1% din valoarea companiei, potrivit datelor FactSet.

O parte din aprecierea acţiunilor Tesla este determinată de raportarea de către companie, pe 22 iulie, a unui profit trimestrial pentru a patra oară consecutiv, fapt care califică Tesla pentru includerea în indicele S&P 500. Tesla a raportat şi livrări de vehicule peste aşteptări în trimestrul al doilea.