Indicele compozit al bursei de la Shanghai era in crestere cu 0,80% la mijlocul sedintei de tranzactionare pana la valoarea de 2.988,76 puncte, dupa ce dimineata a inregistrat o scadere de pana la 3,85%.

De asemenea, bursa de la Tokyo, cea mai mare piata bursiera asiatica, a inchis sedinta de miercuri in crestere cu peste 3%, bursa de la Seul era si ea in crestere iar bursa de la Hong Kong afisa la pranz o crestere de 0,18%. 

"Sentimentul de panica de pe piata s-a atenuat", a declarat Zhang Yanbing, analist la firma de brokeraj Zheshang Securities.

El a avertizat ca "pietele vor continua sa fluctueze, deoarece investitorii au opinii impartite cu privire la perspectivele lor"

Banca centrala a Chinei a anuntat marti ca a decis sa reduca dobanda de referinta cu un sfert de punct precum si nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile banci.

Noile masuri de relaxare a politicii monetare sunt destinate sa stimuleze activitatea economica, in conditiile in care datele statistice dezamagitoare creeaza ingrijorari cu privire la evolutia economiei chineze, ceea ce a provocat luni o prabusire a bursei chineze care ulterior s-a raspandit in intreaga lume. 

Noua reducere a costului creditului in China, cea de a cincea adoptata de Banca centrala dupa noiembrie 2014, a alimentat marti o revenire a burselor europene dupa degringolada de luni.

In schimb, optimismul nu a ajuns si pe Wall Street, care a inchis din nou in scadere deoarece investitorii americani nu par convinsi ca interventiile Bancii centrale a Chinei sunt suficiente. 

In schimb, pietele asiatice par mai convinse.

"'Unul din motivele derutei bursele era faptul ca autoritatile chineze nu au facut absolut nimic. Faptul ca Banca centrala a Chinei a decis sa actioneze arata ca Beijingul este hotarat sa nu lase economia sa se prabuseasca", a declarat Hiroichi Nishi, trader la SMBC Nikko Securities. 

Parerea generala a analistilor este ca ultimele masuri de relaxare a politicii monetare anuntate de Banca centrala a Chinei sunt binevenite, dar ar putea sa se dovedeasca insuficiente pentru a relansa cu adevarat activitatea economica, investitiile si consumul, daca nu vor exista si alte interventii din partea guvernului chinez, in special pe partea de relansare bugetara si a cheltuielilor publice.