Miniştrii Afacerilor Europene din UE urmează să discute despre lansarea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord pe 17 noiembrie. Dacă una dintre ţări votează împotriva cadrului negocierilor, discuţiile de aderare nu pot fi lansate în mod oficial.

Bulgaria spune nu începerii negocierilor, nu spunem nu aderării Macedoniei la UE”, a declarat duminică Zaharieva postului de televiziune BTV, scrie News.ro.

Aceasta a arătat că Macedonia de Nord nu respectă tratatul de prietenie semnat de cele două ţări balcanice în 2017 şi are politici bazate pe urmă faţă de Bulgaria.

Sofia doreşte ca ţara vecină să recunoască faptul că naţiunea şi limba ei au rădăcini bulgare şi doreşte ca aceasta să pună capăt retoricii anti-bulgare. Skopje spune că identitatea şi limbajul său nu sunt deschise discuţiei.

În pofida discuţiilor de luna trecută, la care a participat şi Germania, care speră ca negocierile cu Macedonia de Nord să poată începe în timp ce Berlinul deţine preşedinţia rotativă a UE, până la sfârşitul anului, vecinii balcanici nu au ajuns încă la un acord.

”Nimeni nu le contestă dreptul de a-şi autodefini naţiunea şi de a-şi numi limba aşa cum le place. Dar nu putem fi de acord că acest drept se va baza pe ura, furtul istoriei şi negarea Bulgariei”, a spus Zaharieva.

Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, a declarat că era pregătit pentru o astfel de mişcare şi că mai este timp până la sfârşitul lunii decembrie pentru convocarea primei conferinţe interguvernamentale pentru lansarea discuţiilor de aderare.

Aştept responsabilitate, un semn de prietenie din partea Bulgariei. Avem nevoie de prietenie, de o mână de ajutor, pentru a merge împreună pe calea europeană”, a spus Zaev reporterilor.