Turcia, tot mai departe de aderarea la UE. Decizia luată de Bruxelles
Turcia, UE
Uniunea Europeană a tăiat dramatic în acest an din fondurile dedicate asistenţei de preaderare pentru Turcia.
Deviza drastică luată de Bruxelles se datorează unei dispute pe tema forajelor de gaze naturale din Marea Mediterană şi a ofensivei militare a Ankarei în Siria, potrivit unor relatări din presă, citate sâmbătă de agenţia dpa.
Tăierile nu afectează plăţile făcute de Uniunea Europeană în cadrul acordului cu Turcia pe tema refugiaţilor, au transmis sâmbătă mai multe ziare care fac parte din consorţiul media german Funke Media Group şi care citau o scrisoare redactată de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi adresată Parlamentului European, potrivit Agerpres.
Uniunea Europeană a decis să reducă cu 75% suma alocată iniţial pentru anul 2020 pentru Turcia, scrie Borrell, potrivit sursei citate. Borrell a justificat reducerile invocând forajele neautorizate de gaze naturale efectuate de Turcia în largul coastei Ciprului, stat membru al UE, şi operaţiunea armatei Turciei în nord-estul Siriei, care a început în octombrie 2019.
Astfel, Turcia va primi doar 168 de milioane de euro în cadrul mecanismului Instrumentul pentru Asistenţă de Preaderare (IAP). Din această sumă, 150 de milioane de euro sunt destinate întăririi democraţiei şi statului de drept, iar restul de 18 milioane sunt alocate dezvoltării rurale.
IAP are ca scop să sprijine ţările candidate în procesul de reformă şi să contribuie la îmbunătăţirea competitivităţii. Cu toate acestea, negocierile de aderare dintre UE şi Turcia trenează de ani buni.
În urmă cu doi ani, au apărut primele voci de la Bruxelles care au considerat că UE ar trebui să stopeze negocierile de aderare cu Turcia, din cauza politicii președintelui Erdogan și a arestării unor jurnaliști, după tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016.
La acea vreme, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, s-a pronunţat pentru încetarea oficială a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană.
“Pe termen lung, ar fi mai onest pentru Turcia şi pentru UE să urmeze o abordare nouă şi să pună capăt negocierilor de aderare”, declara Hahn pentru Die Welt, în 2018.
Menţinerea negocierilor de aderare, care au început în 2005, blochează calea pentru ceea ce Hahn a numit “un parteneriat realist, strategic”.
Comisarul european a subliniat totuşi că va depinde de statele membre ale UE să decidă ce curs vor urma. Până în prezent, nu există niciun indiciu că o majoritate de state membre va sprijini o încetare oficială a negocierilor.
Unele state au arătat că acestea au intrat într-un blocaj şi şi-au exprimat îngrijorările legate de regresul considerabil în ce priveşte statul de drept, drepturile cetăţeneşti şi libertatea presei în Turcia.
Mai multe despre:
#aderare la UE#Turcia
Pe acelasi subiect: