Marea Britanie, în fața secesiunii. Scoțienii vor să se desprindă de Regatul Unit pentru a rămâne în UE
Scotia, Marea Britanie, Brexit
Sprijinul faţă de independenţa Scoţiei a crescut, ajungând la cel mai înalt punct al său din ultimii patru ani, fiind impulsionat în mod larg de către cei care doresc rămânerea în Uniunea Europeană.
În contextul în care formaţiunea scoţiană pro-independenţă - Partidul Naţional Scoţian (SNP) - se întruneşte în cadrul conferinţei sale de primăvară, un sondaj YouGov difuzat sâmbătă arată că sprijinul faţă de secesiunea de Regatul Unit a crescut la 49%, faţă de 45% cât indica un sondaj YouGov realizat pentru The Times în iunie 2018.
La un referendum în 2014, scoţienii au respins independenţa cu 55%. Apoi, Regatul Unit a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în cadrul unui referendum în 2016, dar, dintre cele patru componente ale regatului (Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord), Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, fapt ce a alimentat tensiunile politice.
Marea Britanie se confruntă cu un haos politic şi încă nu este clar când şi dacă va părăsi Uniunea Europeană.
Potrivit sondajului, 53% dintre scoţieni cred că nu ar trebui să aibă loc un alt referendum privind independenţa în următorii cinci ani, scrie Agerpres.
Şefa executivului scoţian şi lider al SNP, Nicola Sturgeon, insistă însă pentru organizarea unui nou referendum până în 2021, când îşi încheie mandatul actualul parlament scoţian.
"O alegere între Brexit şi viitorul Scoţiei ca naţiune europeană independentă trebuie oferită în mandatul acestui parlament", a afirmat ea în forul legislativ scoţian, în urmă cu trei zile.
Prim-ministrul s-a angajat să pregătească până la sfârşitul lui 2019 legislaţia necesară.
Scoţia face parte din Regatul Unit de peste trei secole. Cetăţenii au respins independenţa prin vot, cu o diferenţă de 10% în favoarea unioniştilor, într-un referendum organizat în 2014. Unul din argumentele împotriva secesiunii a fost că Scoţia ar ieşi astfel din Uniunea Europeană.
Partidul Naţional Scoţian condus de Sturgeon susţine acum că un nou referendum pentru independenţă este justificat, deoarece Scoţia este pe cale să fie scoasă din UE împotriva voinţei sale, odată cu restul Regatului Unit.
Un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a declarat joi, după anunţul făcut de Sturgeon, că scoţienii au votat deja împotriva secesiunii în 2014 şi că voinţa lor ar trebui respectată.
Pe acelasi subiect: