Premierul britanic caută să obţină modificări ale acordului divorţului, înainte de a-l supune din nou unui vot la Westminster, scrie News.ro.

În cazul în care va eşua, ea va trebui să aleagă între o amânare a Brexitului sau o ieşire fără acord din Uniune, la 29 martie.

Ministrul britanic al Finanţelor Philip Hammond s-a arătat mai degrabă optimist, apreciind joi că deputaţii ar putea avea ocazia să se pronunţe prin vot asupra unui text revizuit săptămâna viitoare.

Însă, la puţin timp după această declaraţie, o sursă din cadrul Guvernului britanic a părut să îndepărteze probabilitatea unui acord în zilele următoare.

Diplomaţi au anunţat joi că UE şi Marea Britanie lucrează la un fel de ”declaraţie politică paralelă” sau un ”instrument de interpretare” a ”plasei de siguranţă” irlandeze (”backstop”), în vederea ieşirii din impas, fără să renegocieze acordul retragerii încheiat cu Londra.

Însă europenii nu prevăd să comunice versiunea finală a acestei declaraţii premierului britanic Theresa May înainte de 28 februarie, la o zi după următoarea sa intervenţie în Parlamentul de la Westminster.

Textul, care ar insista asupra caracterului temporar al ”backstopului” ar putea fi validat ulterior, către jumătatea lui martie, pentru a fi aprobat în Consiliul European de la 21 şi 22 martie, au adăugat diplomaţi europeni.

Între timp, liderul opoziţiei britanice Jeremy Corbyn a avertizat, la Bruxelles, cu privire la un risc ”foarte grav” al unui divorţ fără acord cu UE şi i-a reproşat premierului Theresa May că se lasă ”luată ostatică” de către ”Brexiter”-ii cei mai duri.

Jeremy Corbyn s-a întâlnit joi cu negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, la o zi după ce Theresa May a efectuat o vizită în capitala belgiană, unde a cerut ”schimbări juridic constrângătoare” în acordul divorţului încheiat cu UE.

Conducătoarea conservatoare speră că aceste concesii pe care le cere europenilor să-i permită să-i convingă pe parlamentarii britanici să dea undă verde acordului retragerii, în pofida faptului că aceştia l-au respins masiv în ianuarie.

Corbyn a apreciat că a purtat convorbiri ”utile, instructive şi foarte deschise” cu Barnier şi alţi oficiali europeni, cărora le-a prezentat propunerea Partidului Laburist de rămânere a Marii Britanii într-o uniune vamală cu Uniunea după Btrexit, programat la 29 martie.

Pericolul unei absenţe a acordului ieşirii din UE pentru Regatul Unit este foarte grav”, a declarat pentru presă Jeremy Corbyn.

El a îndemnat-o pe Theresa May să-şi flexibilizeze poziţia de negociere, care-i este dictată, apreciază el, de către promotorii în rândul conservatorilor ai unei rupturi cât mai clare posibil cu UE.

”Ea se lasă luată ostatică de un mic grup din partidul său”, a denunţat Corbyn. ”Ea trebuie să schimbe metoda, altfel pericolul unei ieşiri fără acord, cu tot haosul pe care l-ar antrena, va fi foarte real”, a avertizat liderul laburist.