Informaţia a apărut după ce compania americană de plăţi Square a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că a început să permită anumitor clienţi să cumpere şi să vândă monede bitcoin pe aplicaţia sa Cash, scrie News.ro.

Bitcoin a fost tranzacţionată luni până la 8.197,81 dolari pe unitate, pe platforma Bitstamp din Luxembourg, în creştere cu 2% faţă de ziua precedentă şi în urcare cu 48% faţă de un minim de 5.555 de dolari pe unitate atins în 12 noiembrie.

Creşterea de opt ori a valorii bitcoin în acest an a atras nenumărate avertismente că piaţa se află într-o bulă speculativă, iar majoritatea investitorilor instituţionali stau deoparte.

În schimb, persoane paticulare, unele fonduri de hedging şi birouri de familie investeas pe această piaţă.

Capitalizarea de piaţă a tuturor monedelor virtuale a atins luni un nivel istoric de peste 242 de miliarde de dolari, potrivit site-ului de profil Coinmarketcap.

Citește și: Cine a investit 1.000 de dolari in bitcoin in 2010 are in prezent 35 de milioane

BCE: Bitcoin este instabilă și prea vulnerabilă la speculații

Bitcoin este instabilă și prea vulnerabilă la speculații, consideră Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), el avertizând față de acceptarea monedei virtuale că metodă oficială de plată.

Multe guverne din toată lumea analizează cum să reglementeze și să clasifice bitcoin. În luna aprilie, guvernul japonez a recunoscut bitcon că mijloc legal de plată, în cadrul eforturilor de a se folosi de tehnologia financiară pentru a stimula economia.

Bitcoin duce lipsă de un lucru care face o moneda bună, și anume stabilitatea. Bitcoin face obiectul speculațiilor”, a afirmat Nowotny într-un interviu acordat cotidianului austriac Kleine Zeitung, publicat la începutul anului.

Ca și alte monede virtuale, bitcoin nu este reglementată de o autoritate guvernamentală, precum o banca centrală. În schimb, tranzacțiile cu bitcoin sunt înregistrate pe mii de computere din întreagă lume, care mențin evidență și validează tranzacțiile, tehnologie cunoscută sub numele de blockchain.

Investitorii au început să aprecieze tehnologia, pentru performanțele explozive și potențialul de concura cu aurul și banii emiși de guverne, că mijloc de păstrare a valorii.

Bitcoin poate fi tranzacționată la fel că acțiunile și obligațiunile. A devenit totodată un mijloc de plata pentru unii retaileri, un mijloc de transfer de fonduri fără a fi nevoie de o terță parte.