Bitcoin s-a apreciat de peste trei ori in 2017, potrivit site-ului CoinDesk, iar marti a urcat cu peste 7%, la 2.879,8 dolari pe unitate, dupa ce in timpul tranzactiilor a atins un nivel record de peste 2.900 de dolari.

In urma acestor cresteri, capitalizarea bitcoin a urcat la 46,68 de miliarde de dolari, reprezentand aproape jumatate din capitalizarea totala a pietei.

La nivelul actual, bitcoin a depasit capitalizarea bursiera a unor companii majore precum Ford Motor, Deere si Delta Air Lines, fiind totodata mai mare fata de doua treimi din componentele indicelui S&P 500.

Cresterea puternica a valorii bitcoin provoaca insa ingrijorare. Marti, miliardarul Mark Cuban a scris pe Twitter ca preturile bitcon se afla intr-o bula speculativa si ca nu stie cand si cat de mult se vor corecta.

Citeste si: Cine a investit 1.000 de dolari in bitcoin in 2010 are in prezent 35 de milioane. Ce a determinat explozia monedei virtuale si cat de aproape este de o “bula speculativa”

Manfred Hubner, director executiv la Sentix.de, companie care face analize saptamanale ale indicilor bursieri, a asemanat pretul in continua crestere la care se tranzactioneaza bitcoin cu bula lalelelor din Olanda secolului 17 (cand bulbii de lalele ajunsesera la preturi de neimaginat – se vindeau si la pretul unei case, dupa care totul s-a prabusit subit) sau cu o schema Ponzi. Analistul financiar ii avertizeaza pe investitori sa fie prudenti, pentru ca explozia monedei virtuale este foarte asemanatoare cu o bula speculativa.

In afara de faptul ca bitcoin este un activ care poate fi tranzactionat pe platforme electronice, la fel ca actiunile si obligatiunile, bitcoin a devenit un mijloc de plata pentru unii retaileri, cum ar fi Overstock.com, si o modalitate de transfer al fondurilor fara a fi nevoie de o terta parte.

Bitcoin depinde de computerele care efectueaza operatiuni de ”minerit”, respectiv valideaza blocuri de tranzactii prin rezolvarea unor puzzle-uri matematice la fiecare 10 minute. Primul care rezolva puzzle-ul si efectueaza tranzactia primeste noi monede bitcoin.