Bitcoin s-a apreciat de peste trei ori in 2017. Capitalizarea de piata a monedelor virtuale a depasit in premiera 100 mld. dolari
Bitcoin
Capitalizarea de piata a monedelor virtuale a depasit marti, in premiera, 100 de miliarde de dolari, sustinuta in mare parte de aprecierea bitcoin, relateaza MarketWatch.
Bitcoin s-a apreciat de peste trei ori in 2017, potrivit site-ului CoinDesk, iar marti a urcat cu peste 7%, la 2.879,8 dolari pe unitate, dupa ce in timpul tranzactiilor a atins un nivel record de peste 2.900 de dolari.
In urma acestor cresteri, capitalizarea bitcoin a urcat la 46,68 de miliarde de dolari, reprezentand aproape jumatate din capitalizarea totala a pietei.
La nivelul actual, bitcoin a depasit capitalizarea bursiera a unor companii majore precum Ford Motor, Deere si Delta Air Lines, fiind totodata mai mare fata de doua treimi din componentele indicelui S&P 500.
Cresterea puternica a valorii bitcoin provoaca insa ingrijorare. Marti, miliardarul Mark Cuban a scris pe Twitter ca preturile bitcon se afla intr-o bula speculativa si ca nu stie cand si cat de mult se vor corecta.
Manfred Hubner, director executiv la Sentix.de, companie care face analize saptamanale ale indicilor bursieri, a asemanat pretul in continua crestere la care se tranzactioneaza bitcoin cu bula lalelelor din Olanda secolului 17 (cand bulbii de lalele ajunsesera la preturi de neimaginat – se vindeau si la pretul unei case, dupa care totul s-a prabusit subit) sau cu o schema Ponzi. Analistul financiar ii avertizeaza pe investitori sa fie prudenti, pentru ca explozia monedei virtuale este foarte asemanatoare cu o bula speculativa.
In afara de faptul ca bitcoin este un activ care poate fi tranzactionat pe platforme electronice, la fel ca actiunile si obligatiunile, bitcoin a devenit un mijloc de plata pentru unii retaileri, cum ar fi Overstock.com, si o modalitate de transfer al fondurilor fara a fi nevoie de o terta parte.
Bitcoin depinde de computerele care efectueaza operatiuni de ”minerit”, respectiv valideaza blocuri de tranzactii prin rezolvarea unor puzzle-uri matematice la fiecare 10 minute. Primul care rezolva puzzle-ul si efectueaza tranzactia primeste noi monede bitcoin.
Mai multe despre:
#bitcoin#monede virtuale
Pe acelasi subiect: