Niculae ocupa pozitia 1.372 in topul miliardarilor lumii pentru 2014 realizat de Forbes, dintr-un total de 1.645 de persoane cu avere mai mare de 1 miliard de dolari identificate la nivel global.

Anul trecut, Niculae se afla pe locul 1.268, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari.

"Fondator al Interagro, cel mai mare conglomerat de agricultura si ingrasaminte din Romania, Ioan Niculae s-a confruntat cu o expunere negativa in media in toamna anului trecut, dupa ce procurorii au afirmat ca doi politicieni romani au acordat Interagro discounturi la transferuri de gaze naturale din 2006 pana in 2010. Niculae continua cu investitii intr-o centrala de cogenererare si lucrari la un hotel detinut la Marea Neagra. A fondat Consiliul Investitorilor Romani, care intentioneaza sa fie una dintre principalele organizatii de profil. Niculae si-a inceput activitatea la o companie de stat din sectorul agricol, dupa care a pornit pe cont propriu. Este un vanator pasionat, care prefera sa petreaca timpul aproape de casa, in defavoarea calatoriilor", scrie Forbes.

Clasamentul din acest an include 1.645 miliardari cu o avere cumulata de 6.400 de miliarde de dolari, in urcare puternica de la 5.400 de miliarde de dolari anul trecut.

In editia din acest an a topului sunt prezenti 268 de noi miliardari, un numar record. Numarul femeilor cu avere de peste 1 miliard de dolari a atins, de asemenea, un nivel record, de 172, fata de 138 cu un an in urma.

Gates a revenit in fruntea topului dupa patru ani, cu 76 de miliarde de dolari, recuperand pozitia de lider de la investitorul mexican Carlos Slim Helu, a carui avere este calculata la 72 miliarde de dolari. Gates, cofondator al gigantului american Microsoft, a detinut primul loc in 15 din ultimii 20 de ani.

Cei doi sunt urmati de Amancio Ortega - cu 64 miliarde de dolari, care controleaza retailerul de imbracaminte Zara, investitorul Warren Buffett - cu 58,2 miliarde de dolari si de Larry Ellison - cu 48 de miliarde de dolari. Princpalul activ al lui Ellison sun actiunile la compania Oracle.

Cofondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a inregistrat cea mai mare crestere a averii, cu 15,2 miliarde de dolari la 28,5 miliarde de dolari, odata cu aprecierea puternica a actiunilor retelei de socializare.

Top zece este compeletat de Charles Koch - cu avere de 40 de miliarde de dolari, David Koch - de asemenea cu 40 de miliarde de dolari, Sheldon Adelson - 38 miliarde de dolari in principal din active din industria jocurilor de noroc, Christy Walton si familia - cu 36,7 miliarde de dolari, principalul activ fiind actiunile la lantul de magazine Wal-Mart, precum si Jim Walton - 34,7 miliarde de dolari din actiuni tot la Wal-Mart.