Averile din sectorul IT au crescut anul trecut cu 28%, iar dintre cei 300 de miliardari din top, numai 70 au inregistrat pierderi in 2013.

"Bogatii vor continua sa se imbogateasca. Dobanzile vor ramane la un nivel scazut, bursele vor creste in continuare, iar economia se va extinde cu cel putin 2%", comenteaza pentru Bloomberg miliardarul John Catsimatidis, fondatorul grupului de imobiliare si energie Red Apple.

Bill Gates, cofondator al Microsoft si presedinte al producatorului de software, a incheiat anul cu o avere estimata la 78,5 miliarde de dolari, in urcare cu 15,8 miliarde de dolari, fiind in acelasi timp cel mai bogat om din lume si cel mai mare castigator in 2013. Actiunile Microsoft s-au apreciat anul trecut cu 40%. Gates a beneficiat si de cresterea valorii altor active, precum actiunile detinute la compania feroviara Canadian National Railway sau la producatorul de substante de curatat Ecolab Inc., care au urcat uc 34%, respectiv 45%.

Cea mai mare parte din averea lui Gates este controlata prin vehiculul Cascade Investments. Cofondatorul Microsoft are actiuni la aproape 40 de companii listate la bursa si mai multe afaceri particulare, inclusiv lantul hotelier Four Seasons. Actiunile la Microsoft reprezinta mai putin de un sfert din averea sa.

Bursele au crescut puternic anul trecut in intreaga lume. Indicele bursirer global MSCI World a avansat cu 24% in 2013, iar indicele S&P 500 al bursei de la New York a urcat cu 30%, inregistrand cel mai bun an din 1997. Indicele Stoxx Europe 600 al pietelor vest-europene a urcat cu 17%.

Al doila mare castigator al anului 2013 a fost miliardarul american Sheldon Adelson, fondatorul Las Vegas Sands Corp., cel mai mare operator de cazinouri din lume. Averea lui Adelson a crescut anul trecut cu 14,4 miliarde de dolari, la 37 miliarde de dolari. Actiunile companiei sale au urcat in 2013 cu 71%.

Averea mexicanului Carlos Slim, pana anul trecut cel mai bogat om din lume, a continuat sa scada in 2013. El a pierdut 1,4 miliarde de dolari anul trecut, dupa ce Congresul mexican a adoptat o lege care vizeaza desfacerea monopolului companiei controlate de Slim, America Movil, in sectorul telecom.

Cea mai mare pierdere din 2013 a fost inregistrata de omul de afaceri brazilian Eike Batista, care si-a pierdut averea de peste 12 miliarde de dolari. Compania sa, OGX Petroleo & Gas participacoes, a intrat in faliment in luna octombrie. In martie 2012, Batista era pe locul 8 in topul bogatilor lumii. In prezent, cu datorii si compania in faliment, averea lui Batista este evaluata la valori negative.

Cea mai mare crestere procentuala a averii a fost inregistrata anul trecut de fondatorul Tesla Motors, americanul Elon Musk. Averea acestuia a crescut cu 233% anul trecut, sau 5,6 miliarde de dolari, datorita succesului automobilelor electrice produse de Tesla.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a castigat 12,4 miliarde de dolari in 2013, in timp ce cofondatorii Google Larry Page si Sergey Brin si-au majorat averile cu cate 10 miliarde de dolari fiecare.