Actiunile companiei de software au atins maximul ultimilor 5 ani, astfel ca averea lui Gates a ajuns la 72,7 miliarde de dolari, in crestere cu 16% in acest an. Gates pierduse titlul de cel mai bogat miliardar in 2007.

De cealalta parte, valoarea America Movil, compania de telefonie mobila detinuta de Carlos Slim, a scazut cu 14% in acest an, dupa ce Congresul din Mexic a adoptat o lege care ar putea strivi dominatia pe piata a lui Slim. Miliardarul mexican de 73 de ani a pierdut astfel 3 miliarde de dolari din avere.

Cand vorbim despre reforma intr-o tara care este in esenta saraca si un locuitor al ei apare in topul listei celor mai bogati, nu este tocmai un lucru bun. A avut o situatie de monopol destul de buna in Mexic si utilizatorul mexican de telefonie mobila a platit mai mult decat ar fi trebuit. Aplaud aceasta schimbare in numele tarii” spune Greg Lesko, director la Deltec Asset Management LLC, cu sediul in New York.

Mai devreme in aceasta luna, un grup de protestatari l-au acuzat pe Slim la un eveniment ce a avut loc la Biblioteca publica din New York, ca ii taxeaza in plus pe clienti, ca sa se imbogateasca el insusi. Slim a respins acuzatiile.

Luna trecuta, Mexicul a propus o lege sustinuta de presedintele Enrique Pena Nieto prin care, daca va fi adoptata, va permite structurilor de stat sa divida companiile de telefonie mobila care detin mai mult de 50% din cota de piata sau le va forta sa isi imparta retelele. America Movil, care este detinuta de miliardarul Slim, cuprinde 70% din abonatii la serviciile de telefonie si 80% din liniile telefonice ale tarii.

Pe de alta parte, actiunile Microsoft au luat un avant de 28% anul acesta, impulsionate de controlul costurilor si de vanzarile de software, desi cererea de computere personale, cea mai mare nisa pentru ultimul sistem de operare al companiei, Windows 8, este in scadere. Mai putin de un sfert din averea lui Gates se afla in Microsoft, restul banilor fiind depusi in diverse fonduri sau investiti in companii precum Corbis Corp. si lantul hotelier Four Seasons.

Miliardarul a donat 28 miliarde de dolari fundatiei pe care a ridicat-o impreuna cu sotia sa si care le poarta numele.

Potrivit indexului Bloomberg, Warren Buffett, presedintele Berkshire Hathaway, se situeaza pe locul al treilea in topul celor mai instariti oameni, cu o avere de 59,7 miliarde de dolari, avand cu 3,7 miliarde mai mult decat spaniolul Amancio Ortega, cea mai bogata persoana din Europa. Nici Larry Page si Sergey Brin, fondatorii Google, nu o duc mai rau. Averile lor au sporit cu peste 22% in ultimul an, ca urmare a aprecierii actiunilor motorului de cautare, pozitionandu-i pe cei doi pe locurile 18 si 19.