Fondurile sunt pentru fazele de dezvoltare si testare. EcoMotors din Detroit spune ca layout-ul noilor motoare inseamna 50% mai putine component si 50% mai mult randament (putere mare la un consum mai mic). Don Runkle, CEO, a ajuns deja la a sasea generatie de motoare construite pentru diversi client.

Bill Gates recunoaste investitia si ca pe un gest filantropic. El si sotia sa, Melinda, au o fundatie. Seful Microsoft a spus ca tehnologia asta e un important pas in fata. Partenerul de investitie, Vinod Khosla, a infiintat in 2004 o firma de investitii in solutii “verzi” de energie si asa a ajuns sa-l coopteze pe Bill Gates in proiect.

Opoc (opposed pistons – opposed cylinders) este conceptul lui Peter Hofbauer, fost sef de dezvoltare pe trenuri de rulare (motor+cutie de viteze) la Volkswagen. Acum este cel mai important om in tehnologia pe care o dezvolta EcoMotors si reprezentant. Hofbauer este proiectantul motoarelor diesel care au ajuns vedete pe toata gama diesel a producatorului german. De la ele s-a ajuns la asa-zisele “clean diesel”-uri de astazi.