Berlinul nu mai vrea bani chinezești în companiile germane. Ministerul Economiei: “Nu suntem naivi!”
Yuani China
Guvernul de la Berlin a adoptat miercuri reglementări mai dure privind achiziţionarea de acţiuni în companiile germane de către firmele din afara UE, o decizie menită să evite preluarea unor firme de importanţă strategică de către conglomerate chineze, transmite Reuters.
Noile reglementări reprezintă un răspuns la temerile în creştere referitoare la influenţa din ce în ce mai mare în Germania a companiilor sprijinite de statul chinez, în timp ce Beijingul îşi protejează propriile firme, scrie Agerpres.
Măsura va permite Guvernului de la Berlin să blocheze preluarea unor companii dacă există riscul ca expertiza (know-how) să ajungă peste hotare şi să intervină în cazul în care un cumpărător acumulează o participaţie de 10%, faţă de 25% în prezent.
"Germania este o economie de piaţă deschisă, unde companiile străine sunt binevenite. Situaţia va rămâne neschimbată în viitor. Dar nu trebui să fim naivi", a afirmat Joachim Pfeiffer, purtător de cuvânt al Ministerului Economiei.
Acesta a adăugat: "Este important să menţinem un echilibru... şi să utilizăm aceste instrumente numai după o atentă analiză. Răspunsul nu este izolarea, ea duce la o spirală a protecţionismului".
Noile reglementări se vor aplica "companiilor importante din punct de vedere al securităţii", care sunt esenţiale pentru apărarea Germaniei, celor de înaltă tehnologie sau din domeniul infrastructurii, cum ar fi furnizarea de energie, apă, alimente, sau sectorul telecomunicaţiilor, finanţe, transport şi companiile media.
Asociaţia industriei a criticat decizia, cerând ca "Germania să rămână deschisă investiţiilor străine".
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din China a afirmat că "reglementările nu menţionează anumite state şi chiar dacă relaţiile sunt bune, Germania şi China împart responsibilitatea de a proteja comerţul liber. Sperăm că Germania poate crea un mediu corect, o economie de piaţă deschisă, un cadru instituţional stabil pentru companiile străine, inclusiv cele chineze, care investesc în Germania".
Înăsprirea regulilor privind investiţiile străine în companiile de importanţă strategică vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciază analiştii. Aceştia adaugă că ar putea fi modificate reglementările privind comerţul extern pentru ca statul să se asigure că tehnologiile cheie rămân în posesia germanilor.
În ultimele decenii, Germania s-a apropiat din ce în ce mai mult de China, din punct de vedere economic. Statul asiatic este acum cel mai mare partener comercial al Germaniei, volumul total al comerţului bilateral ajungând la aproximativ 186,6 miliarde de euro (230 miliarde de dolari) în 2017, conform datelor Guvernului german.
În Germania şi în alte ţări, inclusiv SUA, Franţa, Australia şi Marea Britanie, există temeri că în urma preluărilor statul chinez obţine prea mult acces la tehnologiile cheie.
Preluarea, în 2016, a producătorului german de roboţi Kuka de către firma chineză Midea a dat naştere la îngrijorări că statul chinez dobândeşte acces la tehnologii de vârf, dar, în acelaşi timp, îşi protejează propriile companii de preluarea de către companii străine.
Pe acelasi subiect: