Inca din introducerea raportului, afirmatia "patrimoniul privat din Germania este foarte inegal repartizat" a disparut in versiunea "retusata" fata de cea originala dupa care ziarul a obtinut o copie.  De asemenea, versiunea cenzurata nu mentioneaza anumite precizari de natura factuala, ca de exemplu faptul ca "in Germania, in 2010, aproape patru milioane de persoane muncesc pentru un salariu orar brut mai mic de sapte euro", releva cotidianul. 

Alta fraza, care denunta scaderea salariilor reale, in ultimii zece ani, in cazul persoanelor cu venituri mici, percepe acest declin in noua versiune ca pe un "semn al ameliorarilor stucturale" de pe piata muncii, constand in crearea in perioada 2007-2011 a numeroase locuri de munca platite cu salarii mici si care au permis somerilor sa gaseasca un loc de munca. 

Süddeutsche Zeitung scrie ca ministrul liberal al Economiei Philipp Rösler a declarat ca prima versiune a raportului Ministerului Muncii, la conducerea caruia se afla crestin-democrata (CDU) Ursula von der Leyen, nu coincide cu opinia Guvernului. 

"Nu este un raport cenzurat", a declarat o purtatoare de cuvant a Ministerului Muncii, contactata de AFP. "Modificarile au fost efectuate dupa consultarea unor ministere", un proces "normal", cu atat mai mult cu cat raportul este dens - peste 500 de pagini -, iar domeniul acoperit foarte larg, a insistat ea.