35 milioane de oameni au iesit din saracie. Tara in care clasa de mijloc reprezinta mai mult de 50% din populatie
Campania ONU pentru stoparea saraciei pana la sfarsitul anului 2015 pare a fi o noua incercare la care sunt supuse multe state din lume, dar foarte putine dintre acestea vor si reusi acest lucru.
Brazilia, insa, cea mai mare tara din America de Sud, cu 194 de milione de cetateni, a atras atentia intregii lumi cu realizarile in acest domeniu: 35 de milioane de brazilieni au scapat de saracie in ultimii 10 ani, datorita cresterii economice rapide, care a dus la intarirea clasei de mijloc.
Potrivit Economy Watch, cel putin 53% din populatia Braziliei 104 milioane de oameni, fac parte acum din clasa de mijloc, comparativ cu 38% cu zece ani in urma. Daca aceasta categorie de cetateni ar forma o singura tara, aceasta ar fi mai mare ca Mexic, arata rapoartele guvernamentale.
Organizatia Christian Aid a ridicat insa semne de intrebare legate de eforturile guvernului de a combate saracia in 2012, intr-un raport numit „Brazilia reala: Inegalitatile din spatele statisticilor”.
“Masurile variate anti-saracie, introduse de cele doua guverne Lula, in special ajutoarele Bolsa Familia (sistem de ajutoare sociale), programele de stabilire a tinerilor in mediul rural si subventiile pentru agricultura, nu au avut un impact major asupra inegalitatilor sociale. Asta pentru ca ceea ce face cu adevarat diferenta intre saraci si bogati este marimea salariilor. Si desi salariul minim a fost majorat considerabil, diferenta intre cele mai mari si cele mai mici salarii este inca imensa”, se arata in raportul Christian Aid.
Astfel, 16 milioane de oameni – echivalentul populatiei Olandei, sunt inca intr-un stadiu de saracie extrema. De asemenea, 14% dintre femeile care sunt angajate sunt menajere si sunt prost platite, in timp ce alte multe femei au ocupatii „tipic feminine” cum ar fi asistente medicale sau secretare.
Potrivit unui raport guvernamental, rata saraciei in Brazilia va scadea cu pana la 70%, in 2014, pe de o parte datorita programelor de incluziune sociala, iar pe de alta parte datorita oportunitatilor pentru tineri pe piata muncii.
Pe acelasi subiect: