Investigația face parte dintr-o acţiune accelerată a autorităţilor de la Beijing împotriva comportamentului anticoncurenţial pe internet, aflat în plină expansiune în China, şi este cel mai recent eşec pentru Jack Ma, fostul profesor de 56 de ani, care a fondat Alibaba şi a devenit cel mai faimos antreprenor din China.

Cazul survine după suspendarea dramatică, de către autorităţile chineze, luna trecută, a ofertei publice iniţiale planificate pentru Ant, de 37 de miliarde de dolari, care era pe cale să devină cea mai mare din lume, cu doar două zile înainte ca acţiunile sale să înceapă tranzacţionarea la Shanghai şi Hong Kong.

Într-un editorial puternic, Cotidianul Poporului al Partidului Comunist a afirmat că ”dacă monopolul este tolerat şi companiilor li se permite să se extindă într-un mod dezordonat şi barbar, industria nu se va dezvolta într-un mod sănătos şi durabil”, scrie Agerpres.

Autorităţile de reglementare l-au avertizat pe Alibaba cu privire la o practică în baza căreia comercianţii sunt obligaţi să semneze acorduri exclusive de cooperare, care le împiedică să ofere produse pe platformele rivale.

Administraţia de stat pentru reglementarea pieţei (SAMR) a anunţat că a lansat o anchetă referitoare la această practică.

Autorităţile de reglementare a sectorului financiar se vor întâlni, de asemenea, cu reprezentanţi ai diviziei de servicii financiare online, Ant, a grupului Alibaba, potrivit unei declaraţii separate a Băncii Populare din China.