SUA blochează preluarea MoneyGram de către chinezii de la Ant Financial Services, divizie a gigantului de comerţ online Alibaba
O comisie a Guvernului SUA a blocat preluarea companiei americane de transfer de bani MoneyGram de către Ant Financial Services, divizia financiară a gigantului chinez de comerţ online Alibaba Group Holding, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Într-un comunicat comun de presă remis marţi seară, cele două companii au explicat că oferta de preluare, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, făcută de Ant Financial pentru MoneyGram nu a primit aprobarea Comisiei pentru Investiţii Străine în SUA (CFIUS), care s-a declarat îngrijorată de siguranţa datele care pot fi utilizate pentru a-i identifica pe cetăţenii americani.
"În pofida eforturilor noastre de a lucra în mod constructiv cu Guvernul american, a devenit clar că CFIUS nu va aproba această fuziune", a declarat directorul general de la MoneyGram, Alex Holmes.
Colapsul preluării MoneyGram este o lovitură pentru fondatorul şi CEO-ul Alibaba, Jack Ma, care vrea să extindă operaţiunile internaţionale Ant Financial, pe fondul competiţiei acerbe pe piaţa chineză din partea platformei rivale WeChat. În plus, Jack Ma a promis în luna ianuarie 2017 că va crea un milion de locuri de muncă în SUA.
În ultima perioadă, Guvernul american şi-a înăsprit opoziţia faţă de preluarea companiilor americane de către societăţi chineze, într-un moment în care preşedintele Donald Trump vrea să pună presiune pe autorităţile de laBeijing în dosarul nord-coreean şi în domeniul schimburilor comerciale.
Blocarea preluării MoneyGram vine după ce CFIUS s-a opus preluării companiei de asigurări Genworth Financial de către China Oceanwide Holdings Group pentru 2,7 miliarde de dolari, precum şi a prelucrării firmei de marketing AppLovin de către fondul chinez Orient Hontai Capital în schimbul sumei de 1,4 miliarde de dolari sau a producătorului american de chipuri Lattice Semiconductor Corp de către fondul chinez Canyon Bridge Capital Partners pentru 1,3 miliarde de dolari.
"Cel mai probabil, MoneyGram va fi vândută unei alte companii iar Euronet şi-a manifest în trecut interesul în trecut", a declarat Gil Luria, analist la D.A. Davidson & Co.
Euronet a apreciat că există "o logică comercială evidentă într-o combinaţie cu MoneyGram", dar a adăugat că nu există nicio garanţie că va fi făcută o ofertă sau că va fi încheiată o tranzacţie.
MoneyGram este un furnizor global de servicii inovatoare de transfer al banilor, fiind recunoscut la nivel internaţional ca o conexiune financiară între prieteni şi membrii familiei. Cei care utilizează serviciile MoneyGram pot primi şi transfera bani cu uşurinţă, fie online, de pe calculator sau telefon mobil, fie la chioşcuri sau magazine locale.
MoneyGram, companie cu sediul în Dallas, are aproximativ 350.000 de birouri în peste 200 de ţări.
Pe acelasi subiect: