BCE va continua sa injecteze bani in economia zonei euro “atat timp ca va fi necesar”: “Vrem sa vedem efecte asupra investitiilor, consumului si inflatiei”
BCE
Masurile de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 de miliarde de euro lansate de Banca Centrala Europeana vor fi mentinute 'atat timp cat va fi necesar' si pana cand obiectivele privind inflatia vor fi indeplinite, a afirmat joi presedintele BCE, Mario Draghi, transmite MarketWatch.
Declaratiile sale contrazic temerile pietelor financiare potrivit carora recentele date incurajatoare privind cresterea zonei euro vor determina BCE sa retraga programul de achizitii de obligatiuni inainte de data stabilita, septembrie 2016, scrie Agerpres.
“Desi vedem efectele substantiale ale masurilor noastre asupra preturilor activelor si increderii in economie, ceea ce conteaza este sa vedem un efect echivalent asupra investitiilor, consumului si inflatiei. Vom implementa complet programul nostru”, a afirmat Mario Draghi.
Conform datelor Eurostat, Produsul Intern Brut a crescut in primul trimestru din 2015 cu 0,4% in zona euro, dupa ce in ultimele trei luni din 2014 s-a inregistrat un avans de 0,3%.
Pe langa masurile de relaxare cantitativa introduse de Banca Centrala Europeana, cresterea zonei euro a fost stimulata de pretul scazut al titeiului si deprecierea euro. Conform estimarilor BCE, rata inflatiei se va situa anul acesta la 0,7% si la 1,3% anul viitor - mult sub tinta de 2% avuta in vedere de institutie. Si aceste proiectii ar putea fi revizuite in scadere, deoarece nu reflecta pe deplin recentele scaderi ale pretului la titei.
Conform prognozei revizuite a BCE, anul acesta, economia zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,5%, fata de o expansiune de 1% estimata anterior, reflectand impactul favorabil al scaderii pretului la titei si al deprecierii euro. De asemenea, decizia Bancii Centrale Europene de a lansa masuri de relaxare cantitativa a imbunatatit increderea companiilor.
Pe acelasi subiect: