"Suntem in linie cu obiectivul stabilit pentru luna martie", a spus Coeure intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

Obligatiunile pe care BCE le-a cumparat saptamana aceasta au o maturitate medie de 9 ani.

Potrivit oficialului BCE, volatilitatea ridicata de pe pietele valutare din ultimele zile, in special deprecierea abrupta a euro fata de dolarul american, se datoreaza unei perioade de acomodare a investitorilor la programul de relaxare cantitativa.

Impactul programului asupra cursului euro va fi tranzitoriu, a adaugat Coeure.

BCE a inceput luni programul de suplimentare a lichiditatilor destinat stimularii economiei zonei euro, program prin care instututia bancara tipareste bani pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale si alte active din zona euro.

BCE estimeaza ca va injecta in piete 60 de miliarde de euro lunar pana in septembrie 2016, valoarea totala a programului fiind de 1.100 miliarde de euro.

La sase ani dupa ce Fed a inceput programul de relaxare cantitativa in SUA, consiliul guvernatorilor BCE s-a angajat ca din 9 martie banca incepe primele achizitii din programul de 60 de miliarde de euro/luna.

Adoptarea acestor noi masuri de achizitii de active este justificata de obiectivul BCE de mentinere a stabilitatii preturilor, in conditiile in care dobanda de politica monetara a ajuns la nivelul minim record de 0,05%.

Potrivit MarketWatch, achizitiile de obligatiuni vor fi proportionale cu datoriile fiecarui stat din zona euro, iar bancile centrale nationale vor avea responsabilitatea pentru pierderile posibile generate de propriile obligatiuni guvernamentale.

In cadrul noilor achizitii de obligatiuni care vor fi efectuate de BCE, obligatiunile guvernamentale vor avea o pondere de 12%, restul urmand sa fie achizitii de obligatiuni acoperite si titluri garantate prin active. Totodata, achizitiile BCE nu vor depasi 25% din valoarea unei emisiuni realizate de un stat al zonei euro.

Desi programul ar urma sa se incheie in septembrie 2016, masurile ar putea fi mentinute si dupa acest moment daca inflatia nu atinge nivelul urmarit, a mentionat seful BCE. Draghi se asteapta totusi ca inflatia sa accelereze spre sfarsitul anului 2015.

Masurile de relaxare cantitativa, care presupun tiparirea de euro pentru achizitia de obligatiuni suverane, sunt menite sa stimuleze economia din zona euro si sa conduca la accelerarea inflatiei spre banda tintita de institutie, de circa 2%. Inflatia din regiune a trecut in teritoriu negativ in decembrie, cu un declin al preturilor de 0,2%.